Informatie

Aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen. Lees meer.

student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?
Informatie

Aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen. Lees meer.

Sociale veiligheid

Interview over Sociale Veiligheid bij studievereniging Congo

Interview over Sociale Veiligheid bij studievereniging Congo

Gepubliceerd op 16-01-2024
In een kort gesprek deelt Marylin, een van de vertrouwenspersonen bij studievereniging Congo, inzichten over hun betrokkenheid bij sociale veiligheid.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of
Congo Marylin Vertrouwenspersoon FNWI

Wat is jullie connectie met sociale veiligheid? 

“Als Congo hebben wij het afgelopen jaar hard gewerkt aan een sociaalveiligheidsprotocol. Wij hopen het protocol binnenkort af te ronden en te kunnen implementeren in de vereniging. Sinds afgelopen jaar hebben we twee vertrouwenspersonen in plaats van één. Zo proberen wij via meerdere wegen meer sociale veiligheid te creëren binnen onze vereniging.” 

Waarom vindt Congo het belangrijk dat er aandacht is voor sociale veiligheid? 

“Sociale veiligheid is een steeds groter onderwerp geworden in de maatschappij sinds de coronapandemie. Daarom vinden wij het belangrijk om onze leden ook hiervan meer op de hoogte te stellen en hen ook het gevoel van sociale veiligheid te bieden. We vinden het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn en daarvoor is je veilig voelen van belang. Aandacht voor sociale veiligheid zal hier hopelijk aan bijdragen.” 

Hoe kunnen we volgens jou samenwerken om een veilige studieomgeving te creëren en te behouden? 

“Wij denken dat het belangrijk is om duidelijkheid te maken bij wie je waarmee terecht kunt als student. De vertrouwenspersonen van de UvA zouden best wat zichtbaarder kunnen zijn. Daar zouden wij bij kunnen helpen door die informatie te verspreiden onder onze leden. Daarnaast kan de UvA ons misschien ook ondersteunen door aan studenten te laten weten dat de verenigingen ook vertrouwenspersonen hebben, omdat daar de drempel misschien wat lager voor is. Verder zou de cursus die wordt aangeboden aan studieverenigingen best wat uitgebreider kunnen zijn, de inhoud cursus die nu wordt aangeboden voor vertrouwenspersonen was vrij vanzelfsprekend.” 

Wat is jouw advies aan studenten die mogelijk ongewenst gedrag zien of ervaren? 

“Ons advies zou zijn om het er met iemand die je vertrouwt over te hebben en vervolgens samen te bepalen waar jullie het beste terecht kunnen. Onze vertrouwenspersonen zijn altijd beschikbaar.” 

Vanaf februari worden er weer nieuwe vertrouwenspersonen gekozen bij de studieverenigingen.