EH: Ik vind het buitenproportioneel, die aanscherping van ‘terug naar het Nederlands’. De UvA moet haar stevige internationale oriëntatie én haar wortels in Amsterdam en Nederland(s) kunnen behouden, dat is onze kracht.
PPV: We waren in eerste instantie blij met de mogelijkheid om een numerus fixus te kunnen instellen op al te populaire Engelstalige tracks van sommige opleidingen. Daar vroegen we al jaren om. Maar het was logisch geweest als we ook de tijd hadden gekregen laten zien om te laten zien hoe effectief die ingreep is. De maatregelen zoals die nu zijn uitgewerkt gaan veel te ver. Internationalisering is essentieel voor de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek, en voor Nederland als kennisland – door het afbreken van de kennisinfrastructuur gaat het verdienmodel van ons land kapot.
PPV: Als de wet wordt aangenomen heeft dat aanzienlijke gevolgen voor de UvA en de andere Nederlandse universiteiten. De aanscherping door minister Bruins schrijft voor dat de Nederlandse taal overal de norm wordt in de bachelor en de ruimte voor uitzonderingen kleiner. Bovendien koppelt de minister de daling van internationale instroom van Europese studenten direct aan een omvangrijke bezuiniging.
Via de Toets Anderstalig Onderwijs claimt de minister bovendien zeggenschap over de onderwijstaal van opleidingen; wat mij betreft een ongehoorde inbreuk van de politiek op de autonomie van hoger onderwijsinstellingen.
EH: De verwachting is dat deze maatregelen grote gevolgen hebben op de instroom van internationale studenten. De UNL voorspelt een disproportionele daling van het aantal Europese studenten op landelijk niveau. Dat brengt de internationalisering volledig uit balans. Deze studenten zijn juist een verrijking, ook voor onze universiteit: hun aanwezigheid heeft een positief effect op het studieklimaat.
Bovendien draagt internationalisering bij aan de aantrekkelijkheid van Nederland voor topwetenschappers en aan de Nederlandse economie. Ik heb de indruk dat kabinet daar nu geen rekening mee houdt.
EH: Natuurlijk, studenten die dit collegejaar zijn begonnen kunnen hun studie gewoon afronden. Iedereen die een studie is gestart aan de UvA waarvan de voertaal Engels is kan erop rekenen de studie in deze taal kunnen afronden. Hoewel de bezuinigingen al vanaf 2026 worden ingezet, verwachten wij dat de grote gevolgen pas in de jaren daarna merkbaar zullen worden.
PPV: Het huidige kabinet Schoof maakt het ons niet makkelijk: er zijn flinke bezuinigingen aangekondigd en nu is ook dit wetsvoorstel aangescherpt. Er zijn acties aangekondigd door onder meer WOinActie, LSVb en UNL. De UvA steunt deze acties en wij zullen hier ook aanwezig zijn.
De maatschappelijke onrust over de plannen groeit. Meerdere grote bedrijven hebben deze week een open brief aan het kabinet geschreven, waarin zij hun zorgen uiten over de negatieve impact op onderzoek en innovatie. Neem Denemarken als voorbeeld, daar werd vergelijkbaar beleid al na twee jaar teruggedraaid vanwege deze gevolgen.
EH: Daarnaast staan wij in nauw contact met het ministerie. Wij doen er alles aan wat we kunnen om de schade van de voorgenomen maatregelen en bezuinigingen te beperken.
EH: Wij merken dat studenten en medewerkers boos en onzeker zijn door de plannen van het kabinet. Weet dat jullie niet alleen staan: wij zijn ook zeer ontstemd. Op de UvA is iedereen welkom: Nederlandse én internationale studenten en medewerkers. Jij verrijkt onze universiteit en de UvA kan niet zonder jou.