student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?

10 jaar ‘duba’ Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

10 jaar ‘duba’ Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

Gepubliceerd op 12-09-2024
In september 2014 startte UvA met de dubbele bachelor Geneeskunde - Biomedische wetenschappen. Hiermee hebben getalenteerde studenten de kans om gedegen klinische kennis te combineren met nieuwe inzichten vanuit biomedisch onderzoek. De dubbele bachelor is een samenwerking van de Faculteit der Geneeskunde en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Jaarlijks stromen 6-12 studenten in. Voor het werkveld levert het studenten met waardevolle kwaliteiten op. Vanaf dag 1 volgen ze vakken in beide disciplines. “Een van de belangrijkste voordelen van de twee diploma’s is dat je zowel de artsenwereld als de onderzoekswereld al tijdens de studie goed hebt leren kennen”, vertelt alumnus Sarah van Zon. Zij startte in 2014 met het duba-programma.Externe link “Het is daardoor veel makkelijker om als brug te fungeren tussen deze toch wel heel verschillende werelden. Daarnaast helpt het tijdens mijn huidige werk als arts-onderzoeker bij Amsterdam UMC dat ik al jong ben begonnen met het lezen en schrijven van wetenschappelijke artikelen. Daardoor is het makkelijker om onderzoeksresultaten te interpreteren en om ze uiteindelijk toe te passen in de spreekkamer.”

Sarah van Zon
Alumnus Sarah van Zon werkt als arts-onderzoeker bij Amsterdam UMC.

Experimenteel

Na de dubbele bachelor heeft Sarah ook de dubbele master afgerond en is ze een PhD-traject ingegaan bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. “Tijdens mijn huidige PhD-traject doe ik onderzoek naar nieuwe manieren om te voorspellen of medicijnen zullen gaan aanslaan bij patiënten met een darmaandoening, de ziekte van Crohn. Doordat dit onderwerp vrij experimenteel is, heb ik veel aan de wetenschappelijke kennis die ik tijdens biomedische wetenschappen heb opgedaan. Het onderzoek wordt in het ziekenhuis uitgevoerd, met ‘echte patiënten’, waardoor ook de kennis die ik tijdens de studie Geneeskunde heb opgedaan onmisbaar is. Kortom, de duba komt hierbij goed van pas.”

Nieuwe geneesmiddelen

Maxim Annink
Alumnus Maxim Annink heeft veel patiëntencontact maar doet ook onderzoek in het lab naar nieuwe geneesmiddelen.

Alumnus Maxim Annink is in 2015 begonnen aan de duba en merkt dat de geneeskunde steeds meer profiteert van hoogtechnologische biomedische toepassingen. “Denk bijvoorbeeld aan het laagdrempelig gebruik van genetische informatie over de patiënt om eventuele therapieën zo goed als mogelijk op zijn of haar situatie toe te spitsen.”

Als arts-onderzoeker bij de Vasculaire Geneeskunde van Amsterdam UMC doet Maxim momenteel onderzoek naar cholesteroldeeltjes en aderverkalking. “Als arts doe ik klinisch onderzoek, wat betekent dat ik therapieën en diagnostische strategieën om hart- en vaatziekten op te sporen en te behandelen onderzoek in patiëntengroepen. Veel patiëntencontact dus. Door mijn biomedische achtergrond kan ik echter ook een aanzienlijk deel van mijn werktijd in het lab besteden, waar ik onder andere het effect van potentiële nieuwe geneesmiddelen op vaatcellen in petrischaaltjes onderzoek. Heel gevarieerd dus!”