Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

Sociale veiligheid

"Wat had je aan?"

Gepubliceerd op 01-11-2023 11:00
Het is niet altijd eenvoudig om iemand in vertrouwen te nemen na een vervelende ervaring. Helemaal niet wanneer je te maken krijgt met allerlei vragen en negatieve reacties. Men kan – onbedoeld en onbewust – beschuldigend reageren in plaats van ondersteunen: het zogenoemde ‘victim blaming'.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

De UvA wil een veilige plek bieden, waar jij weet dat er mogelijkheden zijn om te praten over ervaringen of om hulp te vragen bij het zoeken naar een oplossing.

Een goede eerste reactie kan de drempel naar het zoeken van hulp verlagen. Het is daarom belangrijk om ondersteunend te reageren wanneer iemand je in vertrouwen neemt. Hoe kun je dit het beste doen? 

  1. Je schrikt als iemand jou vertelt over een nare ervaring. Dat is begrijpelijk, maar blijf kalm, raak niet in paniek en luister zonder te oordelen. 
  2. Zeg dat het niet zijn of haar schuld is.  
  3. Laat merken dat hij of zij er niet alleen voor staat. 
  4. Geef aan dat wanneer een ervaring voor hem of haar niet oké voelde, het niet oké was. En dat je daarvoor hulp mag zoeken. 
  5. Zoek samen naar de juiste hulp.  

Wat er ook is gebeurd, voor alle ervaringen geldt: voelt het niet oké dan is het niet oké. Als jouw grens overschreden is, mag je altijd hulp zoeken. Lees meer op www.watkanmijhelpen.nlExterne link