Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

Vrouwenrechtswinkel opent twee nieuwe locaties in Amsterdam (en zoekt nog adviseurs)

Gepubliceerd op 14-02-2023 09:52
Het is 1,5 jaar geleden dat de allereerste vrouwenrechtswinkel van Amsterdam haar deuren opende aan de Bos en Lommerweg in West. Dat was geen overbodige luxe, want er is nog altijd veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen: financiële afhankelijkheid, seksuele intimidatie en gemiddeld lagere lonen. Bij de vrouwenrechtswinkel kunnen vrouwen terecht met hun juridische hulpvragen.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Rechtenstudenten dragen bij in honderden zaken

Sinds de vrouwenrechtswinkel open is, is gebleken wat de waarde is van deze plek in Amsterdam. Niet alleen voor alle vrouwen die er geholpen worden (dit zijn er inmiddels honderden), maar ook voor rechtenstudenten die juridische praktijkervaring opdoen. Een aantal van hen is inmiddels zelfs doorgestroomd naar een leidinggevende functie. Dat er september 2022, één jaar na dato, ook nog een Access to Justice Award van de Gouden ZandlopersExterne link werd uitgereikt, was dan ook een kroon op het werk van het team dat zich dagelijks voor de vrouwenrechtswinkel inzet.

Vrouwen tijdens opening rechtswinkel
Foto: Merel Daantje Klaassen

Nu ook in Noord en Zuidoost

Gezien de vele aanvragen, bleek al snel dat één vestiging niet voldoende was. In samenwerking met Amsterdamse vrouwenorganisaties, die al vanaf dag een bij de vrouwenrechtswinkel betrokken zijn, is er uiteindelijk bepaald dat Noord en Zuidoost de eerstvolgende stadsdelen moesten worden. Elke buurt kent haar eigen hulpvragen, en vrouwen uit heel Amsterdam hoeven hierdoor minder ver te reizen. Net als de eerste vrouwenrechtswinkel, is er wederom gezocht naar plaatsen waar vrouwen veilig en ongezien naar binnen kunnen. Voor Noord is er daarom gekozen voor de OBA Banne, zodat vrouwen tijdens hun bezoek aan de bibliotheek, eenvoudig kunnen aankloppen voor juridisch advies. In Zuidoost vinden de spreekuren plaats in de familiaire setting van buurthuis Ala Kondre. Een voor veel vrouwen, vertrouwde en bekende plek in deze buurt.

Lokale artiesten tijdens opening
Foto: Merel Daantje Klaassen

Lokale artiesten en vrouwen uit de buurt

Muziek, persoonlijke verhalen en eten verbindt. En zo geschiedde, want tijdens de feestelijke opening op vrijdag 3 februari 2023 in Noord konden bezoekers genieten van de persoonlijke spoken word performance van Samira Hoogvliets, die zelf in de wijk opgroeide. Een andere ‘buurtgenoot’ was moderator Terra Dakota Stein, die ter plekke belangrijke "buurtvrouwen met een missie" in het zonnetje zette. Op dezelfde dag, in de namiddag, bracht saxofonist Romana de Meneges warmte (en een traantje hier en daar) in de zaal. Er werden serieuze, indrukwekkende casussen besproken, die iedereen des te meer deden beseffen dat de vrouwenrechtswinkel hier op de juiste plek zit. En er nog veel werk aan de winkel is. Onze decaan André Nollkaemper en wethouder Touria Meliani heette de locaties welkom in de stad!

Gezocht: Juridisch Adviseurs

De vrouwenrechtswinkel is nog op zoek naar juridisch adviseurs. Je helpt als adviseur vrouwen met hun uiteenlopende juridische vragen. Het is voor studenten dé uitgelezen kans om theoretische kennis in de praktijk te brengen.

Bekijk de vacatureExterne link