Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Persoonlijke voornaamwoorden nu beschikbaar in Canvas en Microsoft 365

Gepubliceerd op 22-05-2023 13:24
Wist jij dat je jouw persoonlijke voornaamwoorden aan Canvas en Microsoft 365 kunt toevoegen? Bij Canvas kun je kiezen uit hij/hem, zij/haar en hen/hun. Bij Microsoft 365 kun je zelf kiezen welke voornaamwoorden jij wilt toevoegen.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Door jouw voornaamwoorden toe te voegen aan Canvas en/of Microsoft 365, kun je aan anderen laten weten wat jouw voorkeuren zijn. Dit kan bijdragen aan meer inclusieve communicatie tussen UvA-studenten en -medewerkers.

Maria gebruikt "they/them"-voornaamwoorden en legt uit waarom het toevoegen van je "pronouns" waardevol kan zijn: ‘We kunnen allemaal iemand voornaamwoorden verkeerd inschatten. Sommige mensen zullen er geen probleem mee hebben als dit gebeurt, maar voor anderen kan dit wel kwetsend zijn. Zelfs als het niet je bedoeling is om iemand te kwetsen, kan het gebruiken van de verkeerde persoonlijke voornaamwoorden voor diegene een pijnlijke ervaring zijn. Deze functie in Canvas en Microsoft 365 is een gedeeltelijke oplossing hiervoor, door mensen te helpen zich bewust te worden van welke persoonlijk voornaamwoorden anderen gebruiken.’

Waarom mijn voornaamwoorden toevoegen?

Zelfs als je voornaamwoorden gebruikt die passen bij je genderexpressie, kan het nuttig zijn om ze toe te voegen aan Canvas en Microsoft 365. ‘Ook als je niet het gevoel hebt dat iemand jouw "pronouns verkeerd kan gebruiken”, helpt het wel toevoegen queer mensen om zich zekerder te voelen in het aangeven van hun voorkeuren’, vertelt Maria. Hen denkt ook dat deze optie helpt bij het voeren van een respectvol gesprek: ‘Voor mij is het een vorm van respect als je naar iemand refereert op een manier die diegene prettig vindt. We willen namelijk allemaal op een bepaalde manier aangesproken worden: je hebt een naam waarmee jij je identificeert, en als iemand constant jou met de verkeerde naam aanspreekt zou je het waarschijnlijk ook niet leuk vinden. Hetzelfde geldt voor persoonlijke voornaamwoorden.’

Hoe gebruik je deze optie?

Het is natuurlijk niet verplicht om je voornaamwoorden aan Canvas en Microsoft 365 toe te voegen, als je dat niet wilt. Maar mocht je het wel willen doen, dan kan dat op de volgende manier:

Canvas

 1. Ga naar je account en klik op Instellingen (settings)
 2. Klik op de ‘Edit settings’ knop
 3. Ga naar het 'pronouns' menu en kies jouw voorkeur
 4. Klik op ‘Update settings’

Microsoft 365

 1. Open je browser en ga naar microsoft365.com
 2. Log in met je UvA account, mocht hierom gevraagd worden
 3. Open Teams (te vinden in het navigatiemenu in het Microsoft365 portaal aan de linkerzijde)
 4. Klik op je profiel rechtsboven in
 5. Klik vervolgens op je naam om jouw profielkaart te openen
 6. Klik vervolgens op ‘+ Voornaamwoorden’
 7. Vul het voornaamwoord in en kies voor ‘Opslaan’