Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Kaarten in het Allard Pierson

Open kaart | Verken 7 eeuwen cartografie in nieuwe tentoonstelling

Gepubliceerd op 30-03-2023 16:25
Van eeuwenoude atlassen tot moderne streetmaps. Kaarten hebben altijd een belangrijke rol gespeeld en zijn nog steeds onmisbaar. De manier waarop we kaarten gebruiken en interpreteren is aan verandering onderhevig en reflecteert hedendaagse trends. De Bibliotheek belicht elke maand een thema uit de tentoonstelling Open kaart–van atlas tot streetmap in het Allard Pierson. Deze keer: de opening.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Vanaf 2 maart is de tentoonstelling Open kaart – van atlas tot streetmap geopend. Hier worden kaarten uit maar liefst zeven eeuwen tentoongesteld, variërend van oude atlassen tot moderne streetmaps. Ontdek de diversiteit aan kaarten die Nederland te bieden heeft en leer meer over de koloniale verhoudingen en geografische ontwikkelingen die schuilgaan achter deze kaarten. Bovendien zijn er werken te zien van hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het fenomeen kaarten en het ‘in kaart brengen’. Medewerkers en studenten van de UvA betalen een gereduceerd tarief.

Een van de grootste collecties wereldwijd

In de tentoonstelling zie je kaarten die behoren tot de cartografiecollectie van het Allard Pierson. Deze collectie, bestaande uit ongeveer 135.000 losse kaarten, 4.500 atlassen en een aantal globes, behoort tot de grootste in Nederland en tot de grotere in de wereld. Overigens is een groot deel van de cartografiecollectie in het Allard Pierson een bruikleen van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), dat dit jaar 150 jaar bestaat.

Amsterdam, de kaartenhoofdstad

Open kaart start in Amsterdam met een unieke grote stadskaart uit 1625 vol kleine details. De meeste kaarten in de tentoonstelling zijn in Amsterdam gemaakt. Niet vreemd als je bedenkt dat Amsterdam in de zeventiende eeuw de belangrijkste producent van kaarten ter wereld was. Nergens anders werden zulke accurate en mooie kaarten gemaakt als in de Kalverstraat en aan het Damrak, waar onder meer Frederick de Wit en Willem en Joan Blaeu hun werkplaats hadden.

Koloniale verhoudingen

De tentoonstelling zoomt na Amsterdam uit naar Nederland, Europa en de wereld. Je zult ontdekken dat achter iedere kaart een verhaal schuilgaat. Oude en meer recente kaarten getuigen geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen, en van koloniale verhoudingen en de interpretaties daarvan. Open kaart heeft in bijzonder ook aandacht voor kaarten van Indonesië, Suriname en de Antillen.

Een blik in de toekomst

Open kaart is verspreid over meerdere zalen in het Allard Pierson. Per zaal is één van de getoonde kaarten uitgelicht, zodat je deze onder de loep kunt nemen. Naast een rijke geschiedenis aan kaarten werpt de tentoonstelling ook een blik in de toekomst. Hoe zal de cartografie zich verder ontwikkelen? In een aparte zaal is een presentatie gewijd aan de allernieuwste cartografische technieken in samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom.

Mis deze bijzondere tentoonstelling niet en plan nu je bezoek aan het Allard Pierson! De tentoonstelling Open kaart – van atlas tot streetmap is te zien van 2 maart tot en met 16 juli 2023.

Koop je ticketExterne link

Contact

Bibliotheek UvA

Heb je een algemene vraag over de voorzieningen, diensten, studieplekken of locaties van de Bibliotheek? Vraag het de Bibliotheek!

Medewerkers van de Bibliotheek

Contactgegevens