student.uva.nl
Welke opleiding volg je?
UvA Logo
Welke opleiding volg je?
Sociale veiligheid

Interview over Sociale Veiligheid bij studievereniging Spectrum

Interview over Sociale Veiligheid bij studievereniging Spectrum

Gepubliceerd op 18-12-2023
In een kort gesprek deelt Thomas, een 'steunuiltje' en vertrouwenspersoon bij studievereniging Spectrum, inzichten over hun betrokkenheid bij sociale veiligheid.
Toon informatie voor jouw opleiding
Welke opleiding volg je?
of

Wat is jullie connectie met sociale veiligheid? 

“Ik ben een soort vertrouwenspersoon binnen onze studievereniging, een 'steunuiltje'; afgeleid van ons logo, een uil). Via deze rol krijg ik te maken met leden die naar mij toe komen met vervelende situaties op evenementen of in hun persoonlijke verleden.” 

Waarom vinden jullie bij Spectrum het belangrijk dat er aandacht is voor sociale veiligheid?  

“Bij Spectrum vinden we het belangrijk dat er aandacht is voor sociale veiligheid. Ondanks dat het bijna altijd als veilige omgeving wordt gezien, gebeuren er af en toe nare dingen. Dat willen we volledig weghalen en voorkomen door een veiligere sfeer te creëren. Deze incidenten zijn dan ook de reden dat de steunuiltjes in het leven zijn geroepen.” 

Hoe kunnen we volgens jullie samenwerken om een veilige studieomgeving te creëren en te behouden? 

“Ik geloof heilig in voorkomen boven genezen. Als er een situatie is geweest waarin iemand zich onveilig heeft gevoeld, zal diegene het veilige gevoel van daarvoor nooit meer krijgen. Daarom denk ik dat voorlichtingen over sociale veiligheid voorop moeten staan. Het zou aan het begin van de studententijd - of zelfs al aan het eind van de middelbare school - gegeven moeten worden en het liefst terugkeren. Zo wordt het echt een kernwaarde.” 

Wat is jullie advies aan studenten die mogelijk ongewenst gedrag zien of ervaren? 

“Zoek op zo’n moment ten eerste zelf een veilige situatie op: de steun van je vrienden (there is strength in numbers) of ga naar huis. Na de ervaring zou ik ten eerste aanraden om je verhaal te vertellen, een luisterend oor is stap één naar het verwerken ervan. Vertrouwenspersonen (binnen de vereniging of binnen de UvA als geheel) zijn hier uitstekend geschikt voor. Zij gaan uiteraard vertrouwelijk om met jouw verhaal. Afhankelijk van hoe erg je de nasleep ervaart, zou je ook eraan kunnen denken om professionele hulp op te zoeken, zoals een psycholoog.” 

Wat gaat er nu al goed op het gebied van sociale veiligheid? En wat kunnen we nog verbeteren? 

“Wat goed gaat op het gebied van sociale veiligheid is de groeiende aandacht ervoor. Ik merk het overal om me heen dat het steeds minder een taboe wordt om ongewenst gedrag aan te kaarten. Er is steeds vaker aandacht voor vertrouwenspersonen en hulpmiddelen in die situaties. Zoals ik al eerder aangaf kan de voorlichting verbeterd worden. Start daar al op jonge leeftijd mee om ongewenst gedrag, al is het maar voor een gedeelte, te voorkomen. Jongeren zullen eerder hun eigen grenzen durven aangeven, maar ook minder snel over andermans grenzen heengaan.” 

Meer informatie over de Spectrum steunuiltjes op de website van SpectrumExterne link

Informatie over steunuiltjes bij Spectrum
Meer over de spectrum steunuiltjes