Updates bevatten vaak ‘security patches’ die de kwetsbaarheden in de software repareren. Als je software-updates niet uitvoert, kunnen criminelen makkelijker op het besturingssysteem van je computer inbreken.
Cybercriminelen kunnen via online fora en databases achterhalen welke kwetsbaarheden met de software-updates zijn weggenomen. Vervolgens scannen ze het internet om de apparaten te vinden waarvan de software niet is geüpdatet.
Als criminelen weten welke apparaten kwetsbaar zijn, kunnen ze die apparaten binnendringen en ze met een virus of ransomware besmetten en vervolgens ook andere apparaten op je wifi-netwerk besmetten. Als je een besmet apparaat meeneemt naar je werk, kan het netwerk van je organisatie ook besmet en gegijzeld worden.
Bovendien kunnen criminelen, als je de software van je apparaten niet bijwerkt, toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens op die apparaten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld via je slimme thermostaat achterhalen of je wel of niet thuis bent. Update daarom regelmatig de software van al je met het internet verbonden apparaten: van je computer, laptop en tablet tot en met je browsers, smart-koelkast, smart-tv en smart-deurbel. Lees meer over slimme apparaten en persoonlijke gegevensExterne link
Dus krijg je een pop-up voor een software-update? Neem even een pauze, en installeer de update direct. Dan kun je daarna weer veilig verder werken.
Veel apparaten sturen automatisch een melding dat je een update moet doen. Maar dat is niet bij alle apparaten vanzelf ingesteld. Bij veel apparaten kun je automatisch updaten wel zelf instellen. Als je dat doet, krijg je een melding wanneer er updates beschikbaar zijn. Of ze worden op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd.
Op veilinginternetten.nl/doejeupdatesExterne link lees je meer over het (automatisch) updaten van je slimme apparaten.
Lees meer over de basisbeveilig van je laptop.