Voor de warmwatervoorziening en de verwarming was gebouw F afhankelijk van een grote ketel in gebouw E. Deze ketel was het hele jaar door actief, ook in de zomer. Om dat efficiënter in te regelen zijn (hergebruikte) elektrische boilers geplaatst voor het warme water. Hierdoor kan de ketel tijdens de zomers uit.
Daarnaast is er op het Science Park een duurzame energievoorziening door middel van een zogenaamde warmte-koudeopslag (WKO). WKO is ondergrondse seizoensopslag waarmee warmte wordt opgeslagen voor de winter en koeling voor de zomer. Gebouw E kreeg al energie geleverd uit deze centrale. Door een stuk pijpleiding tussen de gebouwen te leggen, konden we gebouw F hier ook op aansluiten. Naar verwachting wordt bijna alle energie nu duurzaam opgewekt. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de mate van isolatie wordt nog een klein deel geleverd door (tijdelijke) ketels.
Tot slot is de luchtbehandelingskast eerder dan gepland vervangen. Deze ventilatiekast is voorzien van warmteterugwinning. Ook dat heeft ervoor gezorgd dat er minder energie wordt verbruikt.
Het effect van deze acties is goed terug te zien in onderstaande grafiek. Het gasverbruik in de zomer van 2022 en in de maanden erna is ‘0’. Het stijgt geleidelijk vanaf oktober. In december 2021 werd er ruim 16.000 m3 gas verbruikt. In december 2022 is dat nog maar 5.000 m3.
Met deze acties is het gasverbruik van het minst energiezuinige UvA-gebouw dus drastisch verminderd. We zetten hiermee een flinke stap op weg naar aardgasvrij.
Om volledig aardgasvrij te worden, onderzoeken we de komende periode de mogelijkheden voor betere isolatie.
Niet alleen het Science Park wordt verduurzaamd. De Roeterseilandcampus wordt uiterlijk in 2030 aardgasvrij en het Universiteitskwartier verbruikt na de renovatie alleen nog aardgas tijdens vrieskou. In 2040 wordt op de hele UvA geen aardgas meer gebruikt.