Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Belgische student Charlotte: ‘Een studievereniging is een waardevolle toevoeging aan je studie’

Gepubliceerd op 09-02-2023 17:48
Het is geen toeval dat Charlotte Vanderbemden een dubbele master in Europees recht volgt. Als kleuter gaat ze naar de Europese School in Brussel en groeit ze op met kinderen van ouders die werken voor de Europese Commissie of het Europees Parlement. Ze kiest uiteindelijk voor een studie in Amsterdam om haar Nederlands te verbeteren.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Charlotte volgt de master European Private Law en heeft net haar scriptie ingeleverd voor de mastertrack European Union Law.

‘Als ik advocaat wil worden moet ik leren samenwerken en spreken in het openbaar’

Na de bachelor Europese studies aan de UvA gaat Charlotte op zoek naar een master in Europees recht en komt ze uit bij de mastertrack European Union Law. ‘Wat ik interessant vond aan de UvA is de Amsterdam Law Practice’, vertelt ze. De combinatie van theorie én praktijk zag ze als een bonus. ‘Ik was altijd verlegen en dacht: als ik advocaat wil worden moet ik leren samenwerken en spreken in het openbaar.’ Het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice biedt mootcourts en simulaties. ‘Dat leek me de perfecte manier om die vaardigheden te leren en dat is gelukt.’

Je kunt vakken kiezen die je interessant lijken, waardoor je een specifieker profiel krijgt.
Charlotte VanderbemdenMasterstudent European Private Law

Een ander voordeel aan de studierichting European Union Law vindt Charlotte de manier waarop het studieprogramma is samengesteld. ‘Je kunt vakken kiezen die je interessant lijken, waardoor je een specifieker profiel krijgt. Dat helpt als je een baan zoekt.’ Zelf koos ze voor het keuzevak ‘Intellectual Property Law’ omdat ze later graag wil werken in het eigendomsrecht in de modebranche.

‘Ik leer praktijkgericht werken’

Op haar 14de was Charlotte al lid van de studentenraad van haar middelbare school. Inmiddels zit ze in het bestuur van studievereniging Eu-rekaExterne link. Ze vindt dat lid zijn van een studievereniging waardevol is voor je studie. ‘Je komt met veel verschillende mensen in contact en je krijgt andere perspectieven te zien. Daarnaast leer je discussiëren met prominente geleerden en bezoek je verschillende instellingen.’ Charlotte heeft een aantal van haar beste vrienden leren kennen tijdens evenementen van Eu-reka. Over haar bestuursfunctie zegt ze: ‘Ik leer hier heel praktijkgericht werken.’ Zo organiseerde ze laatste een schrijfwedstrijd. ‘Ik had geen idee hoeveel werk daarin gaat zitten.’

‘Je ontdekt de stad en het haalt de druk van vrienden maken af’

Het was voor Charlotte makkelijk om vrienden te maken in Amsterdam. Haar tip is: ‘Bezoek de festivals die Amsterdam, de universiteit en de studieverenigingen organiseren. Er zijn muziek- en foodfestivals, maar ook evenementen zoals Nationale Tulpendag en De Museumnacht. Ga erheen met een groepje. Je ontdekt de stad en het haalt de druk van het vrienden maken af. Bij evenementen heb je iets te doen en iets om over te praten. Zo komen je interesses naar boven en ontdek je wie er bij je past en wie niet.’

‘Leer Nederlands’

Charlotte studeert in Nederland om haar Nederlands te verbeteren. Haar ouders komen allebei uit een ander deel van België, waardoor ze thuis alleen met haar vader Nederlands spreekt. Ze ziet om zich heen veel internationale studenten die graag in Nederland willen werken, maar afgewezen worden omdat ze geen Nederlands spreken. Haar tweede tip voor internationale studenten is dan ook: ‘Leer Nederlands.’ Het vergroot je kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt. ‘Bedrijven willen dat je in ieder geval bij het koffieautomaat een praatje kunt maken’, vertelt Charlotte. (Via UvA Talen kun je een cursus NederlandsExterne link volgen, red.)

Kijk ook bij