Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Afbeelding: Daniel Korpai on Unsplash

Bekijk per locatie 'in real time' hoe druk de studieplekken zijn

Gepubliceerd op 19-01-2023 10:01
Vooraf weten welke locatie het minst druk is of nagaan of er voldoende plaats is in je favoriete studiezaal, het is nu mogelijk. De Bibliotheek heeft drukte-indicators ingevoerd, waarmee de bezetting van alle zalen met studieplekken live wordt weergegeven. Je vindt deze informatie samen met de openingstijden per locatie.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Het is hetzelfde als het systeem dat de NS hanteert. Wat je ziet zijn groene (tot 50% bezetting), oranje (50-70%) of rode (>80%) poppetjes, een eenvoudige manier om achter te komen hoe druk het is.

De Universiteit van Amsterdam loopt hiermee voor op vanwege de schaal van het systeem dat de studieplekken inzichtelijk maakt van de campussen op het Roeterseiland, het Universiteitskwartier en het Science Park. De Bibliotheek speelt hiermee in op de vraag van studenten mede door de afstemming met de Centrale Studentenraad (CSR).

Robin van Schijndel, Hoofd Campusdiensten van de Bibliotheek: "Dit is natuurlijk het begin. Nu dit mogelijk is, kan de Bibliotheek dat systeem in de nabije toekomst verder verfijnen en ook laten zien hoeveel computer- en samenwerkingswerkplekken er per locatie beschikbaar zijn. En een volgende stap zal kunnen zijn dat we de verwachte drukte gaan delen."

Afbeelding: Daniel Korpai on Unsplash
Het is hetzelfde als het systeem dat de NS hanteert. Afbeelding: Daniel Korpai on Unsplash

Centrale Studentenraad (CSR)

CSR-lid Carlos van Eck: "Het is lastig om studieplekken te vinden, zeker in tentamenweek. Door de groei van de Universiteit breidt dit probleem zich elk jaar verder uit. Daarom zijn we blij dat de Universiteit stappen neemt om dit te vergemakkelijken en dat de Bibliotheek ons heeft meegenomen in het proces. Het ruimtegebrek op de Universiteit blijft een thema, daarom roepen we het CvB op om dit als topprioriteit te blijven zien."

Diversiteit aan studieplekken

De Bibliotheek zoekt zowel mogelijk diversiteit aan plekken, van grote studiezalen tot kleinere ruimtes, voor groepen of alleen. Het gaat om het invullen van de behoeften van de doelgroep op een specifiek moment: soms willen studenten in een muisstille ruimte geconcentreerd werken, op een ander moment willen ze samenwerken en hardop kunnen praten, hebben ze een online college of gaan ze zoomen met medestudenten.

Robin van Schijndel: "Dankzij de drukte-indicators kunnen studenten een betere keuze maken op welk moment van de dag zij gaan kiezen om in een locatie te gaan werken. Natuurlijk is zo dat in de middag het ontzettend druk is maar zeker niet altijd op alle locaties.”

Meer studieplekken

De Bibliotheek heeft afgelopen jaar de Video Call Booths gerealiseerd, waar studenten online lessen kunnen volgen of hybride meetings kunnen bijwonen, twee monitorenzalen, waar ergonomisch verantwoord ‘lang’ gewerkt kan worden  en 225 nieuwe studieplekken in LAB 42 op Science Park. Dit jaar wordt er gewerkt aan meer studieplekken in Roeterseilandscampus in gebouw J/K.

Vragen? Stel deze gerust aan ons.

Contact

Bibliotheek UvA

Heb je een algemene vraag over de voorzieningen, diensten, studieplekken of locaties van de Bibliotheek? Vraag het de Bibliotheek!

Medewerkers van de Bibliotheek

Contactgegevens