Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

Met het initiatief Act4Health zijn UvA-geneeskundestudenten Loraine Reichwein en Linn Widdershoven genomineerd voor de titel 'Geneeskundestudent van het Jaar.

Act4Health genomineerd voor ‘Geneeskundestudent van het Jaar’

Gepubliceerd op 19-09-2023
Met het initiatief Act4Health zijn Loraine Reichwein en Linn Widdershoven één van de drie finalisten die kans maken op de titel ‘Geneeskundestudent van het Jaar’. Degene die de eervolle titel krijgt toebedeeld, gaat ook naar huis met de KNMG Studentenprijs ter waarde van € 5.000. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de KNMG Carrièrebeurs op 30 september. Stemmen kan tot en met 27 september.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Met het initiatief Act4Health zijn UvA-studenten Loraine Reichwein en Linn Widdershoven genomineerd voor de titel ‘Geneeskundestudent van het Jaar’.

Act4Health (IFMSA-NL) wil de bewustwording over klimaatverandering en de gevolgen hiervan voor de volksgezondheid vergroten en pleit voor klimaatonderwijs in het medisch curriculum. 

Wees voorbereid

“We realiseren ons nog te weinig dat klimaatverandering enorme gevolgen heeft voor onze gezondheid,” zegt Loraine (zesdejaars geneeskundestudent, links op de foto). “Bijvoorbeeld, infectieziekten als malaria en dengue komen onze kant op en ook luchtvervuiling veroorzaakt allerlei aandoeningen. Het is belangrijk dat de (nieuwe) generatie artsen hierop wordt voorbereid zodat ze weten wat hen te wachten staat.” 

Duurzame gezondheidszorg

“Ook onder artsen en coassistenten is er nog veel onbekend over de negatieve effecten van klimaatverandering op de gezondheid,” vervolgt Linn (zesdejaars geneeskundestudent, rechts op de foto). “Bovendien is de zorgsector zelf een grote vervuiler, des te belangrijker is het dat toekomstige artsen leren over de relatie tussen klimaat en gezondheid en hun steentje bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorg.” 

Planetary Health in medisch curriculum

Act4Health heeft er de afgelopen jaren hard aan gewerkt om het thema Planetary Health door te voeren in het onderwijs bij verschillende Geneeskunde faculteiten. Zo hebben ze onder andere PH-lesmateriaal ontwikkeld en gaan ze in gesprek met onderwijsmakers. Loraine: “Uit recent onderzoek van De Geneeskundestudent (DG) blijkt dat geneeskundestudenten behoefte hebben aan klimaatonderwijs en dat er op dit moment amper over wordt onderwezen.” 

Climate & Health spel

“Gelukkig krijgt klimaatonderwijs steeds meer vaste voet aan de grond, zo ook bij de faculteit Geneeskunde van de UvA,” vertelt Linn enthousiast. Loraine vervolgt: “Zo wordt het Climate & Health spel dat Act4Health heeft ontworpen nu in samenwerking met Principal Educator dr. Timmermans ingezet als les in de master Geneeskunde. Dit is een interactief spel waarbij studenten verbanden leren leggen tussen klimaatverandering en de risico’s voor de gezondheid. Ook voor de bachelor Geneeskunde ondernemen we actie om Planetary Health te integreren in het onderwijs.” Linn: “Er valt nog heel veel winst te behalen op alle faculteiten”. 

Studentenprijs

De studentenprijs is een initiatief van de KNMG en De Geneeskundestudent. Zij willen met deze prijs maatschappelijk betrokken geneeskundestudenten een podium geven. De andere twee finalisten zijn Mohamed Badaou (VU) met zijn project Medician en Majd Arab & Obaida Abdulrahman (VU) met hun project BIG Navigator. Zij zetten zich in voor meer diversiteit onder artsen en buitenlandse artsen die willen werken in Nederland 

Breng je stem uit! Stem hier voor Loraine en Linn met het initiatief Act4Health.Externe link