Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

De openingstijden van de UB op 18, 19 en 20 mei kunnen afwijken. Ga naar uva.nl/studieplekExterne link voor actuele informatie.

To do-lijst voor patiënten

Gepubliceerd op 01-08-2022 14:08
Zorginnovatie mede mogelijk gemaakt door studenten: To do-lijst helpt patiënten in het revalidatieproces.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

“Dat gedoe met instructies op papier voor de patiënt… kan dat nou niet handiger?” verzuchtte hand/ergotherapeute Elianne Eijffinger van de afdeling Revalidatiegeneeskunde. Een typische vraag die vaak aan de basis ligt van (digitale) innovaties. Ze legde hem onder andere neer bij studenten Medische informatiekunde. Na twee jaar ziet een nieuwe functionaliteit: de ‘To do-lijst’ het levenslicht.

Elianne en haar collega’s van het handenteam werken met patiënten met complexe handletsels. Om de revalidatie goed te begeleiden is het belangrijk om goede informatie te krijgen en op het juiste moment oefeningen met de hand te doen (of juist niet). Maar informatie afgestemd op het juiste moment gedurende de behandeling zat niet in het patiëntenportaal van Amsterdam UMC (‘Mijn Dossier’). En wat te denken van dagelijkse reminders en pijnscores?

E-health Living & Learning lab

Elianne besloot, samen met haar leidinggevende, een functioneel ontwerp door studenten Medische informatiekunde te laten bouwen. Zij volgen binnen de opleiding een track die wordt aangeboden door het e-Health Living & Learning Lab MI. Tijdens deze track leren ze de kneepjes van het vak: e-health ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en evalueren. Door middel van projecten en stages kunnen de studenten hun kennis toepassen in de praktijk en echt een bijdrage leveren aan praktische vraagstukken over digitalisering in de zorg die spelen binnen het ziekenhuis.

Inzichten studeeropdracht

In het project werd in 3 maanden tijd een stand alone app gebouwd die inzicht gaf in de (on)mogelijkheden van e-health voor deze specifieke patiëntengroep. Immers, kun je wel een app bedienen als je een ernstig handletsel hebt? En is het technisch wel mogelijk wat de zorgverleners willen? Met de inzichten uit deze studentenopdracht werd besloten om een aanvraag te doen om deze functionaliteit aan Mijn Dossier toe te voegen. Evelien Wijker-Kok, applicatiespecialist Mijn Dossier, kwam met een toepassing binnen Mijn Dossier bedoelt om zelfmanagement van patiënten te ondersteunen. Deze toepassingen heet de To do-lijst. Samen met Evelien werd besloten om de inzichten uit de studentopdracht hierin te gaan bouwen. Toen de To do-lijst naar wens was ingebouwd kon de voorbereiding op de lancering worden gestart. Samen met Linda Dusseljee-Peute, directeur van het e-Health Living & Learning lab MI en Thomas Koers, masterstudent Medical Informatics, werden gebruikerstesten gedaan om de usability te testen.

Pilot

Afgelopen voorjaar ging de nieuwe functionaliteit dan eindelijk live in het pilotproject van de afdeling revalidatiegeneeskunde. Elianne: “Door naar de To do-lijst in het dossier van patiënt te gaan, kun je gemakkelijk een educatietaak of oefening toekennen, die gelijk of op het ingestelde tijdstip beschikbaar is voor de patiënt. Vanaf dat moment heeft de patiënt de informatie ten alle tijden bij de hand op zijn telefoon of tablet in Mijn Dossier.” De To do-lijst helpt patiënten ook door ze herinneringen te sturen op belangrijke momenten in de behandeling. De pilot wordt uitgebreid geëvalueerd met het e-Health Living & Learning Lab MI, bijvoorbeeld door patiënten te vragen naar hun ervaringen met deze nieuwe functie. De uitkomst van de pilot zal uitwijzen of de functionaliteit in het hele ziekenhuis uitgerold kan worden.