Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

‘Dit werk laat zien waarom ik Internationaal recht studeer’

Gepubliceerd op 18-07-2022 11:07
‘Samenwerken met de Nuhanovic Foundation laat zien dat de casussen waar ik over leer impact hebben’. Daniëlle werkt naast haar master Public International Law voor de Nuhanovic Foundation.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

De Nuhanovic Foundation helpt oorlogsslachtoffers de wettelijke aansprakelijkheid voor oorlogsmisdaden vast te stellen en compensatie te krijgen voor de geleden schade. ‘Dit zijn onmisbare bouwstenen voor de handhaving van de rechtsstaat’, vertelt directeur Frederiek de Vlaming. De stichting geeft financiële steun bij het voeren van juridische procedures en deelt kennis en ervaringen op het gebied van oorlogsmisdaden, rechtsherstel en compensatie. Zij richten zich daarbij op advocaten, onderzoeksjournalisten, juridische experts, en studenten. Studente Daniëlle van Biezen zegt hierover: ‘Het is inspirerend om samen te werken met de advocaten, academici en slachtofferorganisaties van de Nuhanovic Foundation die zich samen inzetten voor oorlogsslachtoffers die genoegdoening zoeken.’ De stichting is gevestigd in de Amsterdam Law Hub op de Roeterseilandcampus.

Klein stapje naar gerechtigheid

Daniëlle volgt de master International and European Law (en de specialisatie Public International Law) en werkt voor de Nuhanovic Foundation om praktijkervaring op te doen. ‘In december organiseerde de stichting twee evenementen voor meneer Zaida,’ vertelt Daniëlle. Meneer Zaida is een Palestijnse man die schadevergoeding eist van de Israëlische officieren die zijn familie hebben gedood tijdens een luchtaanval in de Gazastrook in 2014. De Nuhanovic Foundation ondersteunt de civiele procedure in Den Haag door o.a. zijn zaak in de media en bij het algemeen publiek onder de aandacht te brengen. ‘Dit werk maakt duidelijk waarom ik Internationaal recht studeer: om een klein stapje naar gerechtigheid te zetten.’ 

Waardigheid, kansen en veiligheid voor iedereen

Rechtenstudent Daniëlle van Biezen in Amsterdam.

Daniëlle volgt vakken als 'International Responsibility', 'Human Rights Law' en 'International Dispute Settlement'. Naast haar inzet voor de Nuhanovic Foundation werkt ze voor Amnesty’s LHBTI-rechtencampagne in Hongarije. ‘Door de gedreven teams waar ik deel van uit mag maken, ben ik gemotiveerd om in de NGO-sector te blijven werken nadat ik mijn master deze zomer afrond. Ik wil mij blijven inzetten voor een doel waar ik in geloof: waardigheid, kansen en veiligheid voor iedereen.’

Nieuwe website

Op de nieuwe websiteExterne link vind je de zaken die de Nuhanovic Foundation ondersteunt en hoe de stichting precies te werk gaat. Daarnaast zijn de databases voor advocaten, NGO’s en deskundigen via de site te raadplegen.

De familie Nuhanovic

De naam van de Nuhanovic Foundation refereert aan de familie Nuhanovic die slachtoffer werd van de Srebrenica-genocide. Hasan Nuhanovic, de enige overlevende, stelde de Nederlandse Staat verantwoordelijk en spande een rechtszaak aan. De hoge raad gaf Hasan gelijk en hij ontving compensatie van de Nederlandse Staat.