Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Max deed onderzoek voor zijn scriptie in het zuiden van India

Max Wastiaux - Student Future Planet Studies
Laatst gewijzigd op 01-12-2022 15:35
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
portret Max Wastiaux
Max Wastiaux

"Tijdens FPS deed ik de Future Society-track en volgde ik dus veel Sociale Geografie vakken, met name Environmental geography. In het laatste jaar van de bachelor ging ik voor mijn scriptie mee met het onderzoeksproject van Maarten Bavinck, dat ging over 'coastal management' in India.

Samen met 15 andere studenten gingen we 7 weken naar Tamil Nadu, een provincie in het zuiden van India. We mochten zelf een onderwerp binnen het thema 'coastal management' kiezen voor ons onderzoek. Mijn medestudenten onderzochten bijvoorbeeld de zoutindustrie in de kustdorpen, de voedselvoorziening binnen een gemeenschap en problemen die klimaatverandering in die kuststreek veroorzaakt."

Leerzaam avontuur

"Mijn onderzoek ging over visserij in een klein kustdorpje, waar ik samen met twee medestudenten 6 weken gewoond heb om veldwerk te doen. Ik interviewde met behulp van een tolk iedere dag mensen in dat dorpje, waar de inwoners financieel afhankelijk waren van visserij, om te onderzoeken wat de gevolgen van de afname van het aantal vissen waren voor de lokale gemeenschap. Veel van de mensen die eerst afhankelijk waren van de visserij waren genoodzaakt iets anders te gaan doen omdat zij niet meer van de visserij konden leven, of ze moesten weggaan uit die streek om ergens anders in India een nieuw bestaan op te bouwen.

Dit scriptieproject was één van de allerleukste momenten in mijn studententijd. Om samen met medestudenten naar een nieuwe plek te gaan was een groot avontuur. Ik heb ervan geleerd hoe je zelfstandig een onderzoeksproject moet opzetten, hoe je met een tolk kunt communiceren, hoe je data kunt verzamelen en alle andere dingen die je überhaupt moet leren om een tijd in een nieuwe omgeving te wonen en werken. Het was echt een superleuke ervaring die ik de rest van mijn leven meeneem. Ik kan het iedereen aanraden!"

Het werkende leven

"Na de bachelor Future Planet Studies heb ik de master Environmental Geography gedaan en ben ik me blijven specialiseren in duurzame visserij. Ik heb na mijn afstuderen gewerkt bij Good FishExterne link, waar ik onderzoek deed naar de supply chain van de ernstig bedreigde Europese paling. Kwalitatief onderzoek en veldwerk gericht op lokale visserijen in verschillende Europese landen werden afgewisseld met kwantitatieve data-analyse. Voor dit onderzoek combineerde ik verschillende disciplines, zoals ecologie, economie en politicologie, waar ik me ook tijdens FPS op heb gericht. Het onderzoeksrapport wordt gebruikt om politiek bewustzijn te creëren en inspanningen te verhogen om de Europese aal te beschermen. Zo blijf ik bezig met het thema duurzaamheid."