Informatie

Bekijk de nieuwe studieresultatenpagina. Weer een stap richting de juiste info op één plek

Welke opleiding volg je?

Joran vertelt over zijn uitwisseling naar Edinburgh

Joran Buwalda - Student Bèta-gamma
Laatst gewijzigd op 01-12-2022
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Student Joran vertelt over zijn buitenlandervaring in schotland.

Wil je gekke activiteiten doen die je in Nederland nooit zou doen? Geloof jij dat we om wereldproblemen op te lossen over grenzen heen moeten samenwerken? Vind je het leuk om talen te leren? Wil je je CV boosten?

Antwoord je op een aantal van deze vragen «ja», dan ga jij ongetwijfeld genieten van buitenland studeren!

Mijn uitwisseling naar Edinburgh

Wat leuk dat jij overweegt om in het buitenland te gaan studeren! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Joran, ik deed van 2015 – 2019 Bèta-gamma en was tijdens mijn vierde jaar een semester op uitwisseling naar de University of Edinburgh in Schotland. Ik heb daar mijn huidige vriendin ontmoet en inmiddels ben ik geëmigreerd naar het buitenland om met haar samen te wonen.

Well, that escalated quickly! Om je gerust te stellen: de meeste mensen komen na hun buitenlandervaring gewoon weer terug naar Nederland (en blijven daar ook). Maar bij mensen die in het buitenland studeren verandert er wel iets. In hun persoonlijkheid en in hun leven. Van een Nederlander, worden ze een Europeaan, of een wereldburger. En dat is van wezenlijk belang.

In 1987 richtte de EU het Erasmus programma op. Studenten konden vanaf dat moment gratis op uitwisseling binnen Europa (en later, via Erasmus+, ook makkelijker naar buiten Europa). Het doel was het creëren van een generatie mensen die zich Europees voelt en samen Europese problemen wil aanpakken. Denk aan ecologische crises, migratie crises, energie crises, oorlog – daar komen we alleen uit als we verbinding voelen en samen willen werken.

De tijd van je leven

Wellicht heb ik nu je idealistische voelsprieten geprikkeld. Maar op uitwisseling gaan doe je vooral omdat het ONGELOOFLIJK leuk is! Aan het begin van dit verhaaltje zei ik niets over studeren. Je kan natuurlijk op uitwisseling gaan naar een super goede uni en hele moeilijke vakken of een intensieve stage volgen. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuze (lees andere invalshoeken in andere ervaringsverhalen). Maar hard studeren kan ook aan de UvA, of in een volledige studie in het buitenland. Mijn persoonlijke advies is: als je er een semester op uit gaat – doe dat dan om mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen!

Ik belandde in Edinburgh in een introweek met meer dan 400 (!) activiteiten waar ik uit kon kiezen. Dat was in eerste instantie doodeng. Maar ik ontdekte al snel: het mooie van internationale studenten is dat ze allemaal niemand kennen en dus hopeloos op zoek zijn naar contact (dit geldt vooral in grote steden met veel buitenlandstudenten). Gedeelde wanhoop smeedt verbinding. Je moet alleen wel die eerste stap maken en iemand aanspreken. Zo vertelde ik een studente uit Noorwegen twijfelend dat ik erover nadacht om een dansworkshop te volgen – al wist ik vrij zeker dat ze toch nooit mee zou willen gaan. Bleek zij al langer te dansen. Plotseling liet ik me meesleuren in 10 verschillende dansworkshops en startte uiteindelijk aan 2 intensieve cursussen. Nou ja, op die Noorse werd ik dus verliefd. En nu ben ik geëmigreerd.