Informatie

student.uva.nl is vernieuwd. Lees meer...

Welke opleiding volg je?

Idelès deed een Master in Mathematics, King's College London een Master Business Administration, Harvard

Idelès Kaandorp - Alumna Bèta-gamma
Laatst gewijzigd op 19-08-2022
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Portret Idelès Kaandorp

"Tijdens Bèta-gamma heb ik gekozen voor de major wiskunde. Omdat er veel verschil zit in de wiskundemasters op universiteiten in verschillende landen, en ik ook interesse had in een master History of Science of een master Philosophy of Science, vond ik het kiezen best lastig."

"Na opgegroeid te zijn in Amsterdam wilde ik aan het einde van de bachelor Bèta-gamma verder gaan studeren buiten m’n geboortestad - maar welke master ik wilde gaan doen, wist ik nog niet precies. De eeuwige 'vloek' van een Bèta-gammastudent: heel veel leek me interessant."

Een tussenjaar om rustig te kiezen

"Uiteindelijk heb ik een tussenjaar genomen om me te oriënteren en geld te sparen. Aanmeldingen voor een master in het buitenland kosten veel tijd, en zo kon ik ook alvast rondkijken bij bedrijven door stages te lopen. Ik besloot op meerdere paarden te wedden en me voor verschillende studies bij een aantal universiteiten in het buitenland aan te melden. Het uitzoeken van alle opties is best wat werk en de uitgebreide aanmeldingsprocessen voor internationale universiteiten vond ik vrij indrukwekkend. Daarnaast was ik me aan het aanmelden voor studiebeurzen, zonder dat ik nog precies wist waar ik terecht zou komen.

Wat mij enorm hielp in het proces was de hulp die ik kreeg. Zo waren er meerdere oud-studenten die tijd maakten om met mij te bellen en over hun ervaring te vertellen en docenten van de wiskundefaculteit die klaarstonden om ideeën met me door te nemen. Ik ben heel lief ontvangen door een professor in Parijs, collega van een docent op Science Park, die me kon vertellen over de masterstudies daar.

Daarnaast hebben een aantal Bèta-gammadocenten referentiebrieven voor mij geschreven. Hen ben ik nog steeds enorm dankbaar. Het geeft toch zelfvertrouwen in de uitkomst als zij het de moeite waard vinden om ervoor te gaan zitten."

King's College London: niet alleen intellectueel indrukwekkend

"Dolblij was ik dat ik was toegelaten tot de wiskundemaster aan King’s College London, de enige universiteit die met goed nieuws kwam. Een kleinere klas, sowieso minder gezellig dan Bèta-gamma, maar wel in hartje Londen. 

De intellectuele uitdaging was gigantisch en het was constant hard werken. Ik fietste geregeld rond middernacht van de bibliotheek naar huis. Daarnaast was ik erg onder de indruk van andere studenten. Zo werd ik bevriend met een Afghaans meisje, dat als vluchteling naar Londen was gekomen zonder een woord Engels te spreken, en een paar jaar later de Bachelor Computer Science deed."

Tweede master aan Harvard University, Boston

"Het bleef voor mij uiteindelijk niet bij één master. Na mijn afstuderen vond ik een baan bij McKinsey, en na een aantal jaar daar bracht één van de partners mij op het idee om me aan te melden voor een MBA (Master of Business Administration). Ik doorliep dit aanmeldproces met een stuk minder zenuwen, want ik wist nog van de vorige keer: veel hulp vragen.

Eigenlijk ging ik er vanuit dat geen enkele universiteit me toe zou laten. Maar “nee heb je, ...”, en een MBA zou me meer zelfvertrouwen op mijn werk kunnen opleveren én het zou mijn Algerijnse vader erg trots maken wanneer ik bij een universiteit als Stanford of Columbia aangenomen zou worden.

Het werd uiteindelijk Harvard. Bizar vond ik het."

Bèta-gamma leerde mij discipline en empathie

"De MBA aan Harvard was een absolute verrijking. Elke les begon met een casus: een complexe situatie, onvolledige informatie en een keuzemoment waar de klas over debatteerde. Er werd geklapt voor het bieden van een alternatief perspectief of een rake synthese van het gesprek. Het was voor mij de eerste keer dat ik zo ben geconfronteerd met grenzeloze ambitie, patriotisme, religieuze overtuiging en individuele rijkdom.

Waar discipline mij hielp bij de Master aan King’s College, was het empathie dat nodig was op het schoolplein van Harvard. Van beide had ik gelukkig al een beetje meegekregen tijdens Bèta-gamma."