Informatie

Bekijk de nieuwe studieresultatenpagina. Weer een stap richting de juiste info op één plek

Welke opleiding volg je?

Ervaring met het honoursprogramma: Vincent Blum

Vincent Blum - Student BSc Psychobiologie 
Laatst gewijzigd op 26-09-2022
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Vincent Blum

"De wetenschapper vraagt zich af of dit en dat waar is, maar een filosoof vraagt zich af wat waarheid is” – Pieter Pekelharing. 

'Deze uitspraak van mijn filosofieprofessor is tekenend voor hoe ik het honoursprogramma heb ervaren. Ook al vind ik psychobiologie erg interessant, toch wilde ik graag zien wat er nog meer te beleven is in de wereld. 

Het honoursprogramma is een korte periode, maar je leert daarin wel een andere manier van denken en methodes van een andere discipline. Met name filosofie vereist een andere methode en mindset dan een bèta discipline als Psychobiologie. Naast belangrijke vaardigheidstechnieken zoals bijvoorbeeld het lezen van een filosofieboek of het geven van een colloquium, is het belangrijkste wat ik geleerd heb: met verschillende invalshoeken naar een probleem kijken.'

Mijn tip voor een toekomstige honoursstudent:

'Een honoursprogramma biedt veel mogelijkheden, maar je moet wel bereid zijn om ervoor te gaan en af en toe iets op te geven. Je hebt minder tijd, dus een goede motivatie en zelfdiscipline zijn erg belangrijk. Mijn advies is dat je vooral vakken moet kiezen die je leuk vindt en niet te veel moet letten op het niveau, de locatie of de manier van toetsing. Als je het naar je zin hebt, komt alles vanzelf. Maar wees ook eerlijk tegen jezelf, als je een vak of het programma niet meer leuk vindt dan kan je er maar beter mee stoppen.'