Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Coen studeerde een semester in Kaapstad

Coen van den Elsen - Student Bèta-gamma
Laatst gewijzigd op 13-01-2023 11:38
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Bèta-gammastudent Coen
Bèta-gammastudent Coen

"Ik studeer Bèta-gamma met de major Kunstmatige Intelligentie, wat ik in de toekomst graag wil gebruiken om bij te dragen aan een betere wereld, en dan vooral het klimaat. Zuid-Afrika is heel anders dan Nederland; het heeft een rijke cultuur, mooie en diverse natuur, en heel grote verschillen tussen arm en rijk - en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast is de UCT de beste universiteit in Afrika, dus een goede plek om te leren. 

In Kaapstad volgde ik vakken over de oceaan, duurzaamheid en ontwikkeling: onderwerpen waar daar veel kennis over is, door de ligging, geschiedenis en huidige situatie. Van mijn keuze heb ik geen moment spijt gehad. De docenten zijn erg goed, vertellen mooie verhalen en behandelen interessante stof."

Als Bèta-gammastudent op exchange

"Bij Bèta-gamma worden wij breed opgeleid om bij te kunnen dragen aan maatschappelijke problemen vanuit meerdere disciplines, en hier een brug tussen te vormen. Door op exchange te gaan en een periode in een ander deel van de wereld te wonen, maak je kennis met nieuwe culturen en leefgewoonten. Daarnaast communiceer je veel met mensen vanuit andere culturen met andere wereldbeelden. Hierdoor verbreed je je eigen wereldbeeld, omdat je leert kijken vanuit andere perspectieven dan je gewend bent vanuit het studeren aan de UvA. Deze verbreding is heel waardevol en heeft mij in staat gesteld om beter met verschillende mensen van verschillende disciplines te communiceren."

Leren over hoe de wereld in elkaar zit

"Het leven in Kaapstad is heel anders dan in Amsterdam. Het is een "rauwe" stad waar altijd veel gaande is: er zijn extreem goede maar ook slechte momenten en situaties. Van fantastische natuur, leuke mensen en mooie cultuur, tot onveilige situaties, armoede en confrontaties met de verschillen tussen de 'Global South' en 'North'. Juist van deze diversiteit heb ik heel veel geleerd over hoe de wereld in elkaar zit, en waardoor dit komt. Ik denk dat het heel belangrijk is om nieuwe dingen mee te maken op diverse plekken, en daarvoor is Kaapstad een hele goede plek.

Ik hou zelf erg van creatief bezig zijn, muziek en fotografie zijn mijn grote hobbies. Kaapstad als stad is extreem creatief. Zoals een vriendin die uit Kaapstad komt, zei: iedereen heeft een "/". Zo ben ik bijvoorbeeld student/muzikant en is zij student/dj. Kaapstad is een stad waarbij iedereen wat vrijer leeft, dat is te zien aan de manier waarop ze zich kleden en hun open houding, en er is meer creativiteit, omdat de regels wat losser zijn. De mensen zijn hier heel sociaal, iedereen is in voor een gesprek."

Open staan voor andere perspectieven

"Als Bèta-gammastudent leer je vanaf het begin van je studententijd open te staan voor nieuwe en andere perspectieven. Ik denk dat dit heel erg heeft bijgedragen aan mijn exchange. Door te praten met veel mensen, zoals andere uitwisselingsstudenten en locals, leerde ik het land en de mensen nog beter kennen. Hierdoor ben ik op plekken gekomen waar ik anders nooit was geweest, heb ik veel interessante verhalen gehoord en veel over de culturen en leefgewoontes geleerd. Dit was een superwaardevolle toevoeging."