"Ik heb van januari t/m mei in Boston in de VS gewoond en daar gestudeerd aan de Northeastern University. De voornaamste reden voor mij om in het buitenland te studeren was om te ervaren hoe het is om in een hele andere cultuur te leven."
Het onderwijs was voor mij minder belangrijk en ik heb niet veel tijd besteed aan uitzoeken welke vakken ik wilde volgen. Ik heb wel lang nagedacht over naar welk land ik wilde gaan, en uiteindelijk koos ik voor de VS omdat:
Maar let op: ik raad aan om ruim tijd in te plannen om alles te regelen. Ik heb talloze formulieren moeten invullen en moest verschillende "fees" betalen.
Tijdens de uitwisseling heb ik geprobeerd als een Amerikaanse student te leven. Ik had twee huisgenoten waarmee ik veel heb gedaan, en ik raad zeker aan om samen te wonen met anderen om veel sociaal contact te hebben. Ik raad ook aan om ja te zeggen tegen activiteiten/plannen waarvan je niet meteen verwacht dat je ze leuk zult vinden (ik had het geluk dat mijn huisgenoot heel extravert was en veel vrienden had, dus hij heeft me veel laten zien). Vanuit de universiteit werd helaas niet veel gedaan met de groep uitwisselingsstudenten (een keer schaatsen en een bustour door de stad, dat was het). Doordeweekse dagen bestonden vooral uit studeren en dan 's avonds met huisgenoten een film kijken, gamen, basketballen etc. In het weekend ging ik uit of bezocht ik mooie plekken in de stad. In Boston kun je makkelijk een fiets pakken (met een abonnement) en de stad is klein genoeg om bijna overal heen te fietsen (en je hebt ook nog een bus en een metro). Ik ben ook twee keer naar New York geweest, maar verder kwam ik de stad niet uit. Dat vond ik niet erg, want het leukste van de uitwisseling was voor mij om het leven in een samenleving met een hele andere cultuur en mentaliteit mee te maken, niet om alleen maar de toerist uit te hangen. Door alledaagse dingen op een andere manier te ervaren, ga je nadenken over allerlei dingen waar je nooit eerder bij stil hebt gestaan.
Het studeren vond ik inhoudelijk vergelijkbaar met het Nederlandse systeem. Het grootste verschil is dat er geen werkcolleges zijn. In plaats daarvan zijn de hoorcolleges in kleinere groepen en kun je naar "office hours" met je vragen. Het niveau en materiaal vond ik niet zo verschillend (ik deed vakken over psychologie, cybersecurity en AI, misschien verschillen andere vakgebieden meer). Ook de omgangsnormen tussen studenten en professoren zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland; de professoren zijn goed benaderbaar en je kunt rustig in joggingbroek naar college komen.
Kortom: ik vond het leuk, leerzaam en had nauwelijks heimwee. Er waren ook een paar tegenvallers: je moet heel veel regelen van tevoren (huisvesting, visum, vaccinaties etc etc), het is heel duur (zeker Boston, andere landen/steden zijn waarschijnlijk goedkoper), het is lastig om veel vrienden te maken, aangezien je weet dat je over een paar maanden weer weggaat. En specifiek voor Boston: het is heel koud in de winter en daardoor is er weinig te doen.
Al met al zou ik een uitwisseling aan iedereen aanraden die andere culturen wil leren kennen en het zich kan veroorloven! De wereld is een stuk groter dan de bubbel waar je in leeft en het is bijzonder en leuk om je dat echt goed te realiseren.