Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Zorgverzekering voor Nederlandse studenten

Laatst gewijzigd op 19-03-2024 17:08
Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Tot je achttiende ben je gedekt door de verzekering van je ouders. Daarna moet je het zelf regelen en betalen.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Lees meer over wat er gebeurt als je geen zorgverzekering hebt.

Verzekeringsmaatschappij kiezen

Er zijn veel verschillende verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Op de website Zorgwijzer.nlExterne link kun je de verschillende polissen vergelijken. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden speciale aanbiedingen voor studenten.

Kosten

De basisverzekering kost ongeveer € 1500 per jaar. Daarnaast is er een jaarlijks eigen risico, wat betekent dat je een deel van de eerste zorgkosten zelf betaalt. In sommige gevallen hebt je als student recht op financiële ondersteuning in de vorm van een zorgtoeslagExterne link.

Uitzonderingen

In uitzonderlijke gevallen kun je wel de Nederlandse nationaliteit hebben, maar toch niet in aanmerking komen voor een zorgverzekering. Als je nooit in Nederland hebt gewoond en alleen hier bent om te studeren, kan de Nederlandse zorgverzekering je worden geweigerd. Neem contact op met de Zorgverzekeringslijn.nlExterne link om te checken of je in aanmerking komt.