Welke opleiding volg je?

Wisselen naar een studie met een ander eerste jaar

Laatst gewijzigd op 02-12-2022
Wil je wisselen naar een studie met een ander eerste jaar? Dat kan, je start dan wel (opnieuw) in het eerste jaar van je nieuwe studie. Hou daarom een aantal dingen goed in de gaten.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Opnieuw inschrijven, andere deadlines, vrijstellingen

  • Als je wilt switchen naar een andere studie, schrijf je dan in voor je nieuwe studie via StudielinkExterne link (start in eerste jaar). Heb je al aan de UvA gestudeerd, dan kun je je tot en met 31 augustus inschrijven voor een andere studie.
  • Voor masterstudies gelden andere deadlines. Check op de UvA Masters websiteExterne link de deadlines en master-toelatingsprocedures.
  • Soms kun je vrijstelling krijgen voor eerstejaarsvakken van je nieuwe opleiding. Dat hangt uiteraard af van de vakken die je in je oude opleiding hebt behaald. Wil je hiervoor in aanmerking komen, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Examencommissie van jouw opleiding. Een vereiste is wel dat je een actieve inschrijving hebt voor je nieuwe studie.
  • Al je in- en uitschrijvingen regel je via StudielinkExterne link.

Niet-EU-student?

  • Ben je een niet-EU-student met een verblijfsvergunning voor je studie? Dan moet je minimaal 50%  van de studiepunten voor je huidige studiejaar behalen om je verblijfsvergunning te behouden en om te kunnen switchen naar een andere studie. Op de Study progress monitoringExterne link-pagina vind je meer informatie.
  • Je inschrijving voor je nieuwe studie regel je via StudielinkExterne link. De inschrijving voor je oude studie kun je laten doorlopen tot je aan je nieuwe studie begint. Je kunt je ook uitschrijven, maar in dat geval moet je opnieuw je verblijfsvergunning aanvragen. 

Wisselen naar selectieve bachelors

  • De UvA heeft een aantal selectieve bacheloropleidingen waarvoor je een selectieprocedure moet doorlopen. Voor deze opleidingen geldt, in vergelijking met andere bacheloropleidingen, een vroegere deadline voor je aanmelding. Dit is zo georganiseerd om genoeg tijd te hebben voor de selectieprocedure. 
  • Lees meer op de de pagina over de selectieve bacheloropleidingenExterne link, de selectieprocedure en de inschrijfdeadlines.

Hulp nodig?

Lees meer over hulp bij studietwijfels en bij het kiezen van een andere studie.

Voor persoonlijke hulp bij de switch naar een andere studie of studierichting, kun je ook altijd terecht bij je studieadviseur.