Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Werk en zorgverzekering (internationale studenten)

Laatst gewijzigd op 19-03-2024 17:06
Als je naast je studie werkt of vrijwilligerswerk doet, moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Ook als je al ergens anders verzekerd bent.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Volgens de Nederlandse wet ben je verplicht om tijdens je verblijf in Nederland een zorgverzekering te hebben. Lees meer over wat er gebeurt als je geen zorgverzekering hebt.

Het afsluiten van een Nederlandse zorgverzekering is verplicht voor studenten die werken

Je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben als je in Nederland wilt werken. Of het nu gaat om een deeltijdbaan naast je studie, vrijwilligerswerk of werk na je afstuderen. Een Nederlandse zorgverzekering is ook vereist als je een stage of coschap loopt waarbij je het Nederlandse minimumloon of meer ontvangt. Alle internationale studenten (zowel uit de EU als daarbuiten) moeten een Nederlandse zorgverzekering hebben om te mogen werken. 

Ben je alleen in Nederland om te studeren en heb je geen plannen om te gaan werken, dan kun je geen Nederlandse zorgverzekering aanvragen.

Overstappen op andere verzekering

Heb je een (aanvullende) particuliere zorgverzekering en wil je gaan werken? Dan moet je overstappen op een Nederlandse basisverzekering. En je moet weer terug naar je (aanvullende) particuliere zorgverzekering als je stopt met werken.

Kosten

De basisverzekering in Nederland kost ongeveer € 1500 per jaar. Daarnaast is er een jaarlijks eigen risico van de verzekering, wat betekent dat je een deel van de eerste zorgkosten zelf moet betalen. Mogelijk kan je financiële steun krijgen in de vorm van ‘zorgtoeslag’.

Eigen risico

Het jaarlijks eigen risico voor een Nederlandse zorgverzekering bedraagt € 385 (2023). Dit betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten zelf betaalt, voordat je een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij krijgt.

Dit eigen risico geldt niet voor huisartsbezoek, verloskundige of gynaecologische zorg, kraamzorg en tandheelkundige zorg als je jonger bent dan 18 jaar.

Financiële steun

Internationale studenten die naast hun studie werken, hebben vaak recht op financiële steun van de Nederlandse overheid. Dit is bedoeld ter compensatie van de kosten van een Nederlandse zorgverzekering die je moet afsluiten om te mogen werken. Voor deze zorgtoeslag moet je aan de volgende criteria voldoen:

 • 18 jaar of ouder zijn
 • Een Nederlandse zorgverzekering hebben
 • Een verblijfsvergunning en een BSN (Burgerservicenummer) hebben
 • Minder verdienen dan een bepaald bedrag (het exacte bedrag wisselt elk jaar)

Ga voor meer informatie over de zorgtoeslagExterne link naar de website van de Belastingdienst.

Dekking

De basisverzekering in Nederland dekt:

  • Essentiële gezondheidszorg zoals een huisartsbezoek, kraamzorg en ziekenhuisopname
  • Spoedeisende hulp
  • Essentiële geneesmiddelen

Wat niet wordt gedekt:

 • De basisverzekering dekt geen tandheelkundige kosten als je ouder dan 18 bent. Zorg ervoor dat je verzekeringsmaatschappij in je eigen land tandheelkundige kosten in het buitenland dekt, of sluit een aanvullende zorgverzekering af die tandheelkundige zorg dekt.
 • Paramedische diensten zoals fysiotherapie, chiropractie, enz.

Nederlandse zorgverzekering afsluiten

Burgerservicenummer (BSN) aanvragen

Voordat je een Nederlandse zorgverzekering kunt afsluiten, moet je eerst een Burgerservicenummer (BSN) hebben. Dit is een uniek identificatienummer, zoiets als een belasting- en sofinummer. Je krijgt een BSN als je je inschrijft bij de gemeente. Lees meer op www.uva.nl/workExterne link (alleen in het Engels).

Verzekeringsmaatschappij kiezen

Ben je van plan bent om alleen een deel van de tijd te werken? Kies dan een verzekeringsmaatschappij waarmee je gemakkelijk switcht tussen een particuliere verzekering voor internationale studenten (die je nodig hebt als je niet werkt) en een Nederlandse basisverzekering (die je nodig hebt als je werkt).

Je kunt in Nederland kiezen uit veel verzekeringsmaatschappijen. Op de website Zorgwijzer.nlExterne link kun je de verschillende beschikbare polissen vergelijken. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden speciale regelingen voor studenten, zoals de AON Student InsuranceExterne link.

Vragen

Weet je niet of je een Nederlandse basisverzekering nodig hebt of heb je daar vragen over, neem dan contact op met de Zorgverzekeringslijn.nlExterne link.