Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?
Informatie

Actuele informatie over de demonstraties vind je op uva.nl/demonstratiesExterne link.

Waar een academische tekst aan moet voldoen

Laatst gewijzigd op 11-08-2023 08:07
Academisch schrijven is een vaardigheid die je tijdens je studie ontwikkelt. Lees hoe je dat aanpakt en waar een academische tekst aan moet voldoen.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Voor academische teksten gelden bepaalde eisen. Zo geef je door middel van bronnen altijd weer waar je informatie vandaan komt. Ook controleer je of je de informatie juist hebt overgenomen om plagiaat te voorkomen. Verder zorg je natuurlijk dat je tekst weinig fouten en slordigheden bevat, want dit is afleidend voor de lezer en geeft een slechte indruk van jou als schrijver. Weet dat het tijd kost om je academische schrijfvaardigheden te ontwikkelen.

Zo schrijf je een academische tekst

De voorschriften voor een academische tekst verschillen per studie of vakgebied. Meestal staan de voorschriften op CanvasExterne link. Hieronder sommen we op wat er in elk geval van je schrijfvaardigheid op academisch niveau verwacht wordt.

Omgaan met feedback

Je geschreven teksten worden altijd door een of meerdere lezers beoordeeld. Dat kan je docent zijn, maar ook een medestudent of een opdrachtgever. Verbeter je tekst door de feedback van anderen te verwerken. Een goede tekst komt vrijwel nooit in één schrijfronde tot stand. Voel je niet te snel aangevallen als je kritiek krijgt op je tekst maar sta open voor de suggesties van anderen. 

Extra hulp bij academisch schrijven

Wil je hulp of advies bij het schrijven of verbeteren van jouw academische teksten? De UvA biedt gratis mogelijkheden om je schrijfvaardigheid in het Nederlands of het Engels te verbeteren. Deze vind je op de pagina hulp bij academisch schrijven.

Beheersing van het Nederlands

Wanneer je nog taal- en/of schrijfproblemen hebt, bijvoorbeeld omdat Nederlands niet je moedertaal is, of niet de taal is die thuis werd gesproken, kun je een cursus volgen om je Nederlands te verbeteren. Neem daarvoor contact op met het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en TaaladviesExterne link van de UvA.