Bij het maken van een tentamen laat je zien dat je de studiestof goed beheerst. Op tijd beginnen en bijblijven met de stof helpt om het tentamen met vertrouwen tegemoet te zien. Op het tentamen zelf kan je last hebben van tentamenstress. Een beetje stress is gezond, het helpt je om alert te blijven.
Begin op tijd met studeren. Dit helpt je om de grote en onderlinge verbanden te zien. Begin je te laat, dan verzuip je in de grote hoeveelheden tekst. Tips om beter te kunnen studeren vind je op de pagina studiestof verwerken.
Probeer te achterhalen wat er van je wordt verwacht op het tentamen, zoals concrete kennis, inzicht, analyse, toepassing, etc. Kijk of je een voorbeeld van het soort tentamenvraag kan vinden, dat geeft een indicatie van wat je zou kunnen verwachten.
Het klinkt als een open deur, maar het goed lezen van de vraag is het fundament van een juist antwoord. Lees de vraag gerust een aantal keer door en markeer de essentiële woorden.
Probeer ook een inschatting te maken hoeveel tijd je per vraag hebt en hoe je die tijd het beste over de vragen kan verdelen.
Er zijn verschillende soorten tentamenvragen en per wetenschapsgebied zullen er uiteenlopende accenten en toepassingen gelden. De informatie hier schetst in grove lijnen hoe je om kan gaan met tentamenvragen. Zorg er wel voor dat je ermee oefent voor je tentamen en doe dit niet voor het eerst op je tentamen.
Voor sommige studenten is multiple choice een fijne manier om hun kennis te toetsen, anderen vinden het juist lastiger omdat er veel twijfel bij komt kijken. Bedenk eerst zelf wat jij voor antwoord op de vraag zou geven en kijk dan of jouw antwoord tussen de opties staat.
Je kan ook werken in een ronde systeem. Beantwoord eerst de vragen die je makkelijk vindt, dan die waar je over twijfelt en tot slot de vragen die je het moeilijkst vindt.
Vaak kan je bij multiple choice twee mogelijke antwoorden met wat nadenken wel wegstrepen. Maar dan die laatste twee... Je twijfelt welke van de antwoorden juist is. Wanneer dit gebeurt, kan het helpen om te bedenken welk antwoord het meest waar is.
Maar de belangrijkste multiple choice-regel is toch wel: je eerste gevoel is vaak correct. Verbeter alleen je antwoord als je een nieuw inzicht hebt, anders blijf je van het antwoord af! Veel fouten in multiple choice ontstaan bij het ‘verbeteren’ van goede antwoorden.
Lees eerst de vraag goed door en markeer de belangrijkste woorden. Wat is de kernvraag en wat weet je allemaal over dit onderwerp? Een veel voorkomend probleem bij tentamens is dat studenten alles wat ze weten willen opschrijven. Maar je docent wil alleen een antwoord op de vraag.
Voor een essay vraag kan je ervoor kiezen om een mindmap met kernwoorden op een kladblaadje te maken. Deze brainstormtechniek zorgt ervoor dat je ook bij stukjes informatie terechtkomt die wat verder weg opgeslagen zitten in je hersenen. Maak vervolgens een selectie van de kernwoorden die antwoord geven op de vraag. Begin met een algemene inleidende zin met de vraag en behandel daarna in de juiste volgorde de verschillende kernwoorden. Het is handig om per alinea een kernwoord uit te werken. Sluit het geheel af met een conclusie die antwoord geeft op de vraag.
Met deze methode ontstaat een rustig gevoel, omdat je overzicht bewaart over je beschikbare kennis en bewuste keuzes maakt over hoe je de vraag het best kan beantwoorden. Het is wel handig om deze methode te oefenen voor je echte tentamen. Zo weet je zeker dat je het onder de knie hebt.
De UvA biedt verdere ondersteuning voor diverse onderwerpen via voorlichtingen, workshops, trainingen en groepen. Je kan deze vinden bij trainingen en workshops.