Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Summer en winter schools wereldwijd met U21

Laatst gewijzigd op 13-06-2024 16:25
Leer een nieuwe taal, verbreed of verdiep je academische kennis, of ontdek een nieuwe stad met de summer en winter schools van het wereldwijde universitaire netwerk U21.Abonneer je op onze nieuwsbrief over korte internationale programma's
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
U21 logo

De aanmeldingen voor de U21 summer en winter schools zijn nu gesloten. Nieuwe informatie voor de U21 summer en winter schoolbeurzen van 2025 zal hier in januari 2025 aangekondigd worden.

In het kort

Fact sheet U21 summer and winter scholarships 2024-2025 (pdf)

Voor wie?

Hoewel dit programma prioriteit geeft aan studenten die worden uitgedaagd in hun vermogen om in het buitenland te reizen of te studeren, zoals studenten met gespecialiseerde leerbehoeften, handicaps, zorgverantwoordelijkheden, financiële behoeften, studenten van de eerste generatie en meer, mogen alle studenten zich aanmelden.

Wie?

Universitas 21 (U21) is een mondiaal netwerk dat 29 toonaangevende universiteiten samenbrengt. Het doel van het mondiale universitaire netwerk Universitas 21 (U21) is om de gemeenschap die kan studeren in het buitenland inclusiever te maken. U21 omvat 29 universiteiten over de hele wereld, waarvan de meeste zomer- en winterprogramma's aanbieden. Naast de zomer- en winterprogramma’s heeft U21 nog veel meer programma'sExterne link te bieden.

Wat?

Er zijn 6 winterbeurzen beschikbaar en 11 zomerbeurzen voor 2024-2025. Je kunt je aanmelden voor virtuele of fysieke summer of winter schools. Heb je een interessant programma gevonden? Vraag dan de U21-beurs aan via de Universiteit van Amsterdam en meld je apart aan bij de gastinstelling.

Wanneer?

De zomer- en wintercursussen vinden plaats in verschillende periodes in de zomer en winter, afhankelijk van de universiteit en de vak(ken) die je kiest.

Waar?

De U21-universiteiten zijn verspreid over de hele wereld! De U21-universiteiten en hun zomer- en/of winteraanbod vind je op de UvA World Map.

Meer weten?

 • Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbriefExterne link om op de hoogte te blijven van nieuwe informatie over deadlines, data en locaties van onze internationale (zomer)programma’s.
 • Neem deel aan onze (online) informatiesessie + Q&A voor meer informatie over dit programma. De Q&A is bedoeld voor studenten die vragen hebben over het aanmelden voor U21. Een aanmeldlink voor de eerstvolgende sessie zal hier te zijner tijd verschijnen.
 • Schrijf je in voor workshops van Bureau Internationale Studentenzaken. De workshops geven je inzicht in hoe je het uitdagende aanmeldproces kunt aanpakken en je krijgt tips over hoe je je verder het beste kunt voorbereiden.
Een U21-student bezoekt de Universiteit van Nottingham in Maleisië, zomer 2023.
Een U21-student bezoekt de Universiteit van Nottingham in Maleisië, zomer 2023.

Waarom de U21 summer school?

Is het voor jou lastig om je een stage, onderzoeksproject, of uitwisselingsprogramma te kunnen veroorloven? Of heb je te maken met andere obstakels die je ervan weerhouden voor een langere periode in het buitenland te gaan studeren? Met de U21 summer en winter schools krijg jij voorrang om een internationale ervaring op te doen door een periode in het buitenland studeren, en dat op kosten van U21.

Droom je er ook van om buiten Europa te studeren en is een semester uitwisseling geen optie? De 27 partneruniversiteiten van U21 zijn over de hele wereld verspreid! Meld je aan voor een summer school in Australië, China, Zuid Afrika, Zuid Korea, de VS en meer! Je kunt de reisdata zelf afstemmen.

Ten slotte is het in de meeste gevallen mogelijk om de studiepunten die je tijdens je summer of winter school hebt behaald op te nemen in je studieprogramma. Dit hangt af van de regels van je gastuniversiteit en van je huidige studie aan de UvA. Meestal moet je toestemming vragen van de Examencommissie. Neem contact op met je studieadviseur om je te laten informeren over de mogelijkheden.

Voorwaarden voor alle aanmelders

Alle aanmelders moeten voldoen aan de volgende drie voorwaarden:

 • Je staat gedurende de het gehele programma als voltijd betalende student ingeschreven aan de Universiteit van Amsterdam.
 • Je bent niet op uitwisseling geweest en je bent in de toekomst niet geplaatst voor een uitwisseling.
 • Je dient je aan te melden voor een studieprogramma dat door de partnerinstelling als voltijd wordt beschreven.

Voorwaarden voor het aanvragen van voorrang

Als je de hieronder gespecificeerde documentatie niet kunt verstrekken om voorrang te krijgen, moedigen we aan om je toch aan te melden. Naast de drie bovenstaande vereisten, zijn er redenen waardoor je voorrang kunt krijgen bij de selectie:

1. Economische redenen.

 • Je ontvangt de aanvullende beurs van DUOExterne link. Stuur dan een officieel document van DUO op waaruit blijkt dat je een aanvullende beurs ontvangt van meer dan €0,00. Een screenshot van “Mijn DUO” is niet voldoende.

2. Door een lichamelijke of mentale aandoening die je studie belemmert of je studie in het buitenland moeilijk maakt.

3. Door een eigen verklaring.

 • Kun je geen DUO-verklaring of medische verklaring verkrijgen, maar denk je wel in aanmerking te komen voor voorrang, dan kun je dit formulier (pdf) invullen en opsturen. Let op: je dient een toelichting te geven waarom je de benodigde documenten niet kunt aanleveren en een toelichting waarom je voorrang zou moeten krijgen. Je moet het document tevens laten ondertekenen door een studentendecaan of studieadviseur.

Prioriteitscategorieën

 • Prioriteit 1: de student bezit een geldige DUO-verklaring EN een medische verklaring.
 • Prioriteit 2: de student bezit ofwel een geldige DUO-verklaring OF een medische verklaring OF een eigen verklaring.
 • Andere studenten kunnen zich zonder voorrang aanmelden.

Financiën

Financiering

De hoogte van de beurs hangt af van of je kiest voor een virtueel of fysiek programma:

 • Fysiek programma: je ontvangt een beurs van 2000 euro. Hiermee kun je (een deel van) het programma betalen en in sommige gevallen (als het collegegeld lager is dan 2000 euro) ook een deel van je accommodatie.
 • Virtueel programma: je kunt een beurs aanvragen om het collegegeld mee te vergoeden tot een maximum van 2000 euro.

Kosten

De kosten verschillen per programma. Houd bij je financiële planning rekening met: programma kosten bij de gastuniversiteit, accommodatiekosten, mogelijke aanmeldingskosten (zeldzaam), vliegtickets, visa, vaccinaties, verzekeringen, eten, vervoer, studiematerialen en meer.

Een U21-student bezoekt Korea University in Seoul, Zuid-Korea.
Een U21-student bezoekt Korea University in Seoul, Zuid-Korea.

Meld je aan

De aanmeldingen voor de U21 zomer- en winterbeurzen waren open van maandag 5 februari t/m maandag 4 maart 2024, 23:59 CET. De aanmeldingen voor de U21 summer en winter schools zijn nu gesloten.

Meld je aan via de volgende stappen:

 1. Vraag, indien van toepassing, eerst je medische verklaring en/of DUO-brief of eigen verklaring aan. Als je deze documenten niet zal aanleveren, kun je beginnen met stap 2 hieronder.
 2. Stuur een e-mail naar global@uva.nlExterne link met als titel: U21 aanmelding + [jouw naam]. Geef in de e-mail aan of je je aanmeldt voor een U21 summer of winter school. Voeg je medische verklaring en/of DUO-brief of eigen verklaring toe. Indien je je aanmelding zonder prioriteit wilt voortzetten, dien je dit aan te geven in de email. Zodra wij je e-mail hebben ontvangen en je een prioriteitscategorie hebben toegewezen, ontvang je de link naar het U21 aanmeldingsformulier. Na het indienen van dit formulier kun je je gewenste U21-vakkeuze nog wijzigen, zolang je je aan de deadlines en eisen van de U21 partneruniversiteiten en de UvA houdt.
 3. Vul het formulier in. In het aanmeldingsformulier wordt je gevraagd om een ​​aanbevelingsbrief van een van je medestudenten (die je in het formulier kunt kopiëren en plakken), een korte motivatie, het land van U21, de gastuniversiteit en de vak(ken) die je daar wilt volgen, inclusief URL('s) naar deze vak(ken). Wacht niet tot het laatste moment met het aanmelden! Dit is de laatste stap van je aanmelding.

Je wordt na aanmelding nog op de hoogte gesteld wanneer je de resultaten krijgt en over eventuele vervolgstappen.

Na je aanmelding

Selectie

17 studenten zullen worden geselecteerd via een loterijsysteem. De selectie vindt plaats via de volgende stappen:

 1. Je aanmelding wordt gecontroleerd en er wordt bepaald of je voldoet aan de voorwaarden voor U21.
 2. Je wordt geplaatst in een prioriteitscategorie (eerste, tweede, restant).
 3. De loting start onder prioriteitscategorie 1.
 4. Indien niet alle 17 plekken gevuld zijn, wordt er een loting onder prioriteitscategorie 2 gedaan, eventueel gevolgd door een loting onder de aanmelders zonder prioriteit.

Uitgesloten van selectie

Je bent uitgesloten van selectie als een of meer van de volgende situaties op je van toepassing zijn:

 • Je aanmelding is onvolledig.
 • Je hebt deelgenomen aan een uitwisseling of je gaat op uitwisseling.
 • Je bent geen voltijd betalende UvA-student gedurende het hele U21-programma.

Interesse?

Dit programma wordt gecoördineerd door het Bureau Internationale Studentenzaken, het centrale international office van de UvA. Als je vragen hebt, kun je een e-mail sturen naar global@uva.nlExterne link.