Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Studiestof onthouden

Laatst gewijzigd op 11-08-2023 08:06
Met een goede aanpak kan je ervoor zorgen dat je de studiestof goed onthoudt en ook na het tentamen nog weet.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Bijblijven en herhalen

Met een eindsprint en hard werken is het misschien voor een enkele student nog net mogelijk de studiestof snel in je hoofd te krijgen, voor de meeste studenten is de hoeveelheid stof dan te veel geworden. En mocht het wel gelukt zijn, dan weet je een paar dagen na het tentamen  vaak al niet meer wat je eigenlijk allemaal hebt gelezen. Zonde! 

Als we alleen iets lezen zijn we na 24 uur al 80 procent kwijt van wat we hebben gelezen. Om de stof goed te onthouden is het cruciaal om de stof bij te houden en vaak te herhalen. Om dat te kunnen doen moet je natuurlijk op tijd beginnen.

Basisschema herhalen

Het basisschema voor herhalen gaat uit van de volgende sequentie: uur- dag- week- maand- tentamen én hoeft je per dag helemaal niet veel tijd te kosten.

Uur

Je studeert ongeveer 30 à 45 minuten en houdt daarna een korte pauze. Voordat je verder gaat met studeren, kijk je eerst nog een paar minuten naar wat je de voorliggende blokje hebt gedaan. Je kan dan bijvoorbeeld een samenvatting of mindmap maken (zie de pagina Studiestof verwerken). Stel jezelf vragen: wat is de kern van dit hoofdstuk? Waarom is dat zo?

Dag

De volgende dag kijk je nog eens naar je aantekeningen, onderstrepingen en samenvattingen. Is alles nog duidelijk, ga dan door. Je doet dit ongeveer 5 minuten per blok dat je de vorige dag hebt gestudeerd. Ook als je die dag niet studeert, neem je toch even die paar minuutjes voor deze herhaling.

Week

Je neemt per dag een kwartier door wat je dezelfde dag een week ervoor hebt gedaan.

Maand

Dit komt vaak al in de buurt van het tentamen. Heb je nog tijd voor herhaling? Neem dan nog een keer door wat je de afgelopen maand allemaal geleerd hebt en hoe het onderling samenhangt.

Tentamen

Je neemt alles nog eens grondig door om zeker te weten dat het goed in je hoofd zit. Je kan dit doen door nog eens je aantekeningen door te nemen, maar dit is passief herhalen. Je kan ook (en dit is aan te raden!) actief herhalen. Bedenk wat je zelf nog weet. Wat zijn de centrale concepten, ideeën, verbanden en vragen? Schrijf dit eerst op voor jezelf en kijk dan of dit overeenkomt met de stof en of je iets hebt gemist. Op deze manier zit je goed in de stof, heb je tijd om het in je langetermijngeheugen op te slaan en kan je een helicopterview ontwikkelen. 

Verder lezen

  • Albert Pilot (2020). Studeer Effectief

Trainingen en workshops

De UvA biedt verdere ondersteuning voor diverse onderwerpen via voorlichtingen, workshops, trainingen en groepen. Je kan deze vinden bij trainingen en workshops.