Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Studentenverenigingen

Laatst gewijzigd op 08-02-2024 12:02
Studentenverenigingen zijn dé plek om Amsterdam te leren kennen, nieuwe vrienden te maken en alles uit je studententijd te halen. Doe de test!
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Welke studentenvereniging past bij mij?

Het platform Lid worden in Amsterdam helpt je bij het kiezen van de perfecte studentenvereniging. Je vindt er informatie over allerlei Amsterdamse studentenverenigingen, van traditioneel of cultureel tot sportief en met of zonder ontgroening. Ook is er een kieswijzer om erachter te komen welke studentenvereniging het beste bij jou past.

Doe de test!

Vul de kieswijzer inExterne link en vind een studentenvereniging die bij je past.

Studievereniging en studentenvereniging: wat is het verschil?

Studieverenigingen zijn gelieerd aan een bepaalde opleiding. Ze kunnen je helpen je studie succesvol te doorlopen. Je komt er in contact met medestudenten uit verschillende studiejaren en wellicht raak je inhoudelijk nog meer betrokken bij je studie. Hoewel studieverenigingen zich in de eerste plaats richten op het studieprogramma, kan er ook een sociale kant aan zitten.

Bij studentenverenigingen staan sociale activiteiten voorop. Een studentenvereniging is dé manier om studenten van allerlei verschillende opleidingen te leren kennen, en zelfs van verschillende onderwijsinstellingen. Er zijn verenigingen met een focus op gezelligheid, maar ook met een focus of een activiteit, zoals sport of muziek, of op cultuur of religie. Naast mensen leren kennen (netwerken dus!) kun je ook ervaring opdoen in een commissie of bestuur.

Overzicht studentenverenigingen

Gedragscode studentenverenigingen

De UvA, de HvA en de VU hebben, in samenwerking met de Amsterdamse Kamer van VerenigingenExterne link (AKvV) en de daarbij aangesloten studentenverenigingen, een gedragscode opgesteld. In de gedragscode zijn afspraken vastgelegd over de gang van zaken tijdens de kennismakingstijd van de studentenverenigingen. Het gaat hierbij om normen en waarden waar iedereen, namens wie de gedragscode is ondertekend, zich aan dient te houden. De gedragscode vervangt de eerdere code uit 2018. 

Download de Gedragscode Promotie- en kennismakingstijd van studentenverenigingen te Amsterdam 2020 (pdf).

Staat jouw studentenvereniging hier niet bij? 

Mail ons op webredactie-sts@uva.nlExterne link.