Science Outreach
Vind jij het leuk om de kennis die je tijdens je studie opdoet met anderen te delen? Dan is Science Outreach iets voor jou! Deze afdeling organiseert activiteiten voor kinderen en middelbare scholieren om ze in aanraking te brengen met bètawetenschappen en ze vervolgens uit te dagen om na te denken over de rol van wetenschap in hun dagelijks leven.
Door deelname aan activiteiten van Science Outreach leren kinderen en scholieren wat er gebeurt aan een universiteit en kunnen ze zich verdiepen in een specifiek onderwerp. Als student begeleidt je deze activiteiten, deel je je kennis en doe je meteen (werk)ervaring op.
Voorbeelden van activiteiten:
- Workshops bij het scholenproject van Amsterdam Light Festival;
- Sterrenkijken op IJburg;
- Workshops op het dakterrassenfestival ROEF;
- Science labs voor het voortgezet onderwijs;
- PAL-project: Persoonlijk Assistent van de Leraar;
- Evenementen als het Weekend van de Wetenschap of de Bètapartnersconferentie;
- Reizende DNA-labs;
- Gastlessen op de basisschool;
- Vakinhoudelijke masterclasses;
- Profielwerkstukbegeleiding;
- Diverse communityprojecten in de buurt
Goed om te weten
- Je kunt te allen tijde zelf kiezen aan welke activiteiten je bij wilt dragen, afhankelijk van je beschikbare tijd bijvoorbeeld.
- Basisonderwijsactiviteiten kunnen door elke FNWI-student begeleid worden. Voor activiteiten voor het voortgezet onderwijs wordt gezocht naar studenten met een bij de activiteit passende studie.
- Het salaris bedraagt, op basis van studiejaar:
- Bachelor (leerjaar 1 t/m 3) €17,22 per uur bruto.
- Master (leerjaar 4) €18,72 per uur bruto.
- Daarnaast krijg je bovenop het uurloon 22% aan reserveringen. Die kun je gebruiken voor vakantie, feestdagen en kort verzuim.
- Alle activiteiten zijn in het Nederlands.
Iets voor jou?
Ben jij enthousiast over je studie en wil jij kinderen en scholieren laten kennismaken met jouw vakgebied? Neem dan contact op met Science Outreach onderaan deze pagina.
Een dag meelopen bij het Puzzelen Met Pieken-lab met student Bowine Roodenburg
Student Bowine Roodenburg: 'Ik geef nu al een tijdje Puzzelen Met Pieken op middelbare scholen en ik heb er elke keer weer evenveel zin in! Niks is leuker dan een groep middelbare scholieren (die soms stiekem geen zin hebben in een lange zit), enthousiast te zien worden gedurende het practicum door jouw passie. Het is een ontzettend leuke baan en ik raad het iedereen aan.
Je krijgt ver vantevoren instructies over de locatie en de school. Je begint je dag meestal heel erg vroeg. Het vroege opstaan is het waard, want de autorit is erg gezellig en je ziet allemaal delen van Nederland, waar je normaal misschien nooit zou komen. Je laadt op het Science Park de spullen in het Outreach busje samen met je partner en daarna ga je op reis naar de school.
Op de school aangekomen word je vaak verwelkomd door aardige mensen die helpen je met het practicum klaarzetten. Hoe vaker je dit gedaan hebt, hoe gestructureerder het gaat. Hierna begint de les: je stelt jezelf voor en introduceert het onderwerp bij de scholieren. De les wordt afgewisseld met theorie en praktijk, waarin de leerlingen hun laboratorische vaardigheden kunnen ontwikkelen. Wanneer ze praktisch aan het werk gaan, dan heb je de tijd om rond te lopen en 1-op-1 met de leerlingen te praten. Je krijgt interessante vragen over de stof, maar ook over studeren in het algemeen. Je kan op deze manier je passie delen met leerlingen en helpen bij hun studiekeuze.
Vaak heb je twee practica op een dag, dus je ruimt samen tijdens de practica al dingen op, zodat het soepel kan verlopen. Aan het einde van de dag pak je met je partner alles in en ga je terug naar Science Park om daar alles aan te vullen voor het volgende practicum. Dit was dan een geslaagde Puzzelen met Pieken-dag!'