Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Overzicht studentenverenigingen

Laatst gewijzigd op 11-08-2023 08:06
Studentenverenigingen zijn dé plek om Amsterdam te leren kennen, nieuwe vrienden te maken en alles uit je studententijd te halen.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Lid worden in Amsterdam 

Het platform Lid worden in Amsterdam helpt je bij het kiezen van de perfecte studentenvereniging. Je vindt er informatie over allerlei Amsterdamse studentenverenigingen, van traditioneel of cultureel tot sportief en met of zonder ontgroening. Doe de kieswijzerExterne link en kom erachter welke studentenvereniging het beste bij jou past.

In de zomer van 2020 heeft het platform een miniserieExterne link gemaakt waarin leden van studentenverenigingen vertellen over hun ervaringen.

Een aantal studentenverenigingen op een rij

ASC-AVSV (Amsterdamsch Studentencorps/Amsterdamsche Vrouwelijke Studentenvereniging)

Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) is met meer dan 2.700 actieve leden de grootste studentenvereniging van Amsterdam én van Nederland. Het is ook nog eens de oudste studentenvereniging van Amsterdam, opgericht in 1851. Aan het einde van de negentiende eeuw kwam de nadruk te liggen op het gezelschapsaspect. Het A.S.C./A.V.S.V. telt 37 unieke disputen, met elk een eigen bestuur. Daarvan zijn er 18 vrouwendisputen en 19 herendisputen. Het oudste nog actieve dispuut bestaat sinds 1879, het jongste is opgericht in 1999. Meer informatie vind je op de website van het A.S.C/A.V.S.V.Externe link

Amsterdam United

Amsterdam United wil een thuis creëren voor alle UvA-studenten. Ze organiseren verschillende activiteiten - zoals debatten en filmavonden - waarbij diversiteit centraal staat. Daarnaast begeleidt Amsterdam United eerste-generatie-studenten en studenten met een migratie-achtergrond die tegen obstakels aanlopen in hun studietijd. Dit doen ze onder andere door trainingen te verzorgen in academische vaardigheden en profilering op de arbeidsmarkt en door activiteiten te organiseren waarbij studenten een netwerk kunnen opbouwen. Ga voor meer informatie naar de website van Amsterdam UnitedExterne link

Amsterdamse Kamer van Verenigingen 

De Amsterdamse Kamer van Verenigingen is de koepelorganisatie van 25 Amsterdamse studentenverenigingen waar gezelligheid centraal staat. Zij behartigen belangen, promoten en verbinden 25 verenigingen en zo indirect 14.000 studenten. Op de website van de Amsterdamse Kamer van VerenigingenExterne link vind je meer informatie en een overzicht van alle verenigingen. 

Cyclades

Cyclades is een Amsterdamse studentenvereniging met leden van diverse studierichtingen, van zowel het HBO als de universiteit. Ze organiseren het hele jaar door activiteiten. Ze borrelen wekelijks op dinsdag- en vrijdagavond in hun sociëteit aan de Prinsengracht 181 en je kan elke dinsdag genieten van een maaltijd gekookt door je mede-Cycladianen. Daarnaast organiseren ze jaarlijks terugkerende evenementen zoals het buitenlandweekend, het gala, een wintersportreis, een zeilweekend, een oud-en-nieuwfeest, koningsdag, het novemberweekend en een liftwedstrijd. Voor meer informatie kijk je op de website van CycladesExterne link.

L.A.N.X. 

L.A.N.X. is een van de oudste studentenverenigingen van Nederland. L.A.N.X. is opgericht in 1880 als ‘het Studentencorps aan de Vrije Universiteit’ en ondertussen uitgegroeid tot de op één na grootste vereniging van Amsterdam. Momenteel heeft L.A.N.X. ongeveer 950 leden en telt de vereniging 12 mannen- en 14 vrouwendisputen. Alle disputen hebben een eigen karakter, van corporaal tot meer vrijblijvend. Meer informatie vind je op de website van L.A.N.X.Externe link

Liber 

Liber is een kleine doch fijne studentenvereniging met ongeveer 97 leden van uiteenlopende pluimage. Liber staat voor vrijheid en vooral lekker jezelf kunnen zijn. Het is geen vereniging met ontgroeningen, verplichte borrelavonden, kledingvoorschriften of hiërarchieën. Het is een vereniging waar plek is voor hen die in de andere verenigingen hun plek niet konden vinden. Voor meer informatie ga je naar de website van LiberExterne link.

NoNoMes

NoNoMes (Nomen Non Magnum Est) is een jonge en bruisende studentenvereniging met een eigen sociëteit in hartje Amsterdam. Met ruim 300 leden behoren ze tot de grootste studentenverenigingen van Amsterdam. De vereniging heeft een groot scala aan activiteiten en commissies. Naast gezelligheid vormt een lidmaatschap bij NoNoMes de uitgelezen kans om van alles naast je studie te doen, wat juist in deze tijd het verschil maakt. Zo kun je voorzitter worden van een belangrijke commissie binnen NoNoMes, het bestuur van je dispuut in gaan of een jaar lang de vereniging besturen en een senaatsfunctie bekleden. Kijk voor meer informatie op de website van NoNoMes.Externe link

SSRA 

Studentenvereniging SSRA is opgericht in 1889 en is één van de grootste studentenverenigingen in Amsterdam. SSRA is een gemengde vereniging die ruim 400 leden telt; groot genoeg om je nooit te vervelen, maar ook klein genoeg om niet opgeslokt te worden in de overweldigende massa. Er is voor iedereen wat te doen: zo zijn er commissies waarin je leuke activiteiten kunt organiseren of kan je plaatsnemen achter de bar, in de keuken of achter de draaitafels. Meer informatie vind je op de website van SSRAExterne link.

Unitas Studiosorum Amstelodamensium

Unitas Studiosorum Amstelodamensium (U.S.A.) is ontstaan uit de Amsterdamsche Studenten Bond, die is opgericht in 1885. Unitas vindt het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. De vereniging heeft al een aantal jaren een samenwerking met de gemeente Amsterdam en Amsterdam Cares. Samen met deze organisatie zetten de leden zich in voor de minderbedeelden in Amsterdam en hebben er de afgelopen jaren tal van activiteiten plaatsgevonden. Bij Unitas is gezelligheid belangrijk, maar wordt er ook waarde gehecht aan een goede toekomst voor de leden. Ze vinden het belangrijk dat leden zich ontwikkelen en vooruitgang boeken in hun studie. Daarom richt de vereniging zich niet alleen op het organiseren van borrels en activiteiten, maar ook op het ondersteunen van haar leden op het gebied van studie. Kijk voor meer informatie op de website van UnitasExterne link.