Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Omgaan met piekergedachten

Laatst gewijzigd op 11-08-2023 08:05
Negatieve en piekergedachten kunnen erg vervelend zijn. Hoe breng je de storm in je hoofd tot rust?
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Plan je gepieker

Piekeren gebeurt vaak onbewust. Het helpt om je vervelende gedachte of zorg in een steekwoord op te schrijven. Vervolgens plan je een vast moment per dag om aandacht te besteden aan de lijst van zorgen die je hebt opgeschreven. Zo ben je niet de hele dag met je zorgen bezig. Doe dit niet vlak voor het slapen gaan.

Schrijf je gepieker van je af

Door je zorgen op te schrijven, schrijf je ze van je af. Daarnaast kunnen ze minder een eigen leven leiden in je hoofd als ze zwart op wit op papier staan. Je kunt er dan van een afstandje naar kijken en jezelf afvragen:

  • Is de gedachte waar?
  • Helpt deze gedachte mij?
  • Wat zou ik een goede vriend adviseren als hij mij dit zou vertellen?
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren en hoe zou ik daarmee omgaan? 

Vervolgens zet je de negatieve gedachte om in een meer steunende gedachte en herhaal je die regelmatig.

Beweeg

Wanneer je lichaam ontspannen is, ben je veel minder geneigd om te piekeren. Sporten helpt om je hoofd leeg te maken en is dus een goed medicijn tegen gepieker. Kies vooral een activiteit waar je plezier aan beleeft!

Richt je aandacht op het hier en nu

Piekergedachten gaan meestal over dingen uit het verleden of over dingen die nog moeten gebeuren. Je bent dus niet bezig met het huidige moment. Je aandacht richten op het nu is een goed medicijn tegen piekeren. Richt je aandacht op je ademhaling en op hoe je voeten op de grond staan. Of probeer eens echt te proeven wat je eet. Dagelijks een paar minuten mediteren kan al helpen om je hoofd rustiger te maken.

Deel je zorgen

Het lucht vaak op om met iemand over je zorgen praten. Misschien kan een goede vriend of vriendin je helpen aan een frisse of meer positieve blik op de zaak. Daarnaast zal je er achter komen dat je echt niet de enige bent die piekert. Zoek vooral mensen op die goed zijn in relativeren!

Trainingen en workshops

De UvA biedt verdere ondersteuning voor diverse onderwerpen via voorlichtingen, workshops, trainingen en groepen. Je kan deze vinden bij trainingen en workshops.

Handige apps

Vragen? 

Heb je nog vragen over piekeren, neem dan contact op met het Bureau Studentenpsychologen. 

Contact

Studentenpsychologen

Bij de psychologen van de UvA kun je terecht voor begeleiding bij studieproblemen of persoonlijke problemen die het studeren in de weg staan. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. Meld je aan voor een workshop of groepsmodule via de Events-pagina.

Contactgegevens