Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Netwerken

Laatst gewijzigd op 09-02-2024 17:02
Een goed netwerk hebben is heel nuttig. 80% van het werk wordt gevonden via netwerken. Het UvA Student Careers Centre helpt je jouw eigen stijl te vinden om met mensen in contact te komen.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Wat is netwerken?

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten. Het is iets wat je onbewust al doet. Iedereen maakt onderdeel uit van een netwerk van mensen. Dat netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, medestudenten, docenten, je sportclub of theatergezelschap waar je lid van bent, (oud-)bestuursleden, mensen die je kent van vrijwilligerswerk, (oud-)collega’s, alumni van je opleiding, etc. Denk ook aan je volgers op social media.

Deze mensen kunnen jou mogelijk informatie geven over je mogelijkheden op de arbeidsmarkt, een concrete vacature of een interessant werkveld of een functie. Of zij kennen mensen die interessant zijn om mee te gaan praten. De connecties van jouw connecties blijken vaak het meest relevant. Je gaat met mensen in gesprek die belangstelling voor een onderwerp met je delen.

Een informeel gesprek 

Hieronder vind je een aantal vragen die je kunt gebruiken bij het voeren van een gesprek. Gebruik ze met name om het gesprek voor te bereiden en concentreer je je op zaken die voor jou van belang zijn. Bereid ook voor wat je over jezelf wilt vertellen en waar je nieuwsgierig naar bent.

Online netwerken via LinkedIn

LinkedInExterne link is een handige tool om je professionele netwerk uit te breiden en nieuwe carrièremogelijkheden te ontdekken. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of je wilt oriënteren op een bepaald werkveld, kijk op onze LinkedIn-pagina voor tips.

Workshops

Wil je leren hoe je werk vindt via je netwerk? Neem dan deel aan de workshop Netwerken of LinkedIn. Ga naar de Events-pagina voor het aanbod.