Welke opleiding volg je?

Netwerken

Laatst gewijzigd op 13-01-2023
Een goed netwerk hebben is heel nuttig. 80% van het werk wordt gevonden via netwerken. Het UvA Student Careers Centre helpt je jouw eigen stijl te vinden om met mensen in contact te komen.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Wat is netwerken?

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten. Het is iets wat je onbewust al doet. Iedereen maakt onderdeel uit van een netwerk van mensen. Dat netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, medestudenten, docenten, je sportclub of theatergezelschap waar je lid van bent, (oud-)bestuursleden, mensen die je kent van vrijwilligerswerk, (oud-)collega’s, alumni van je opleiding, etc. Denk ook aan je volgers op social media.

Deze mensen kunnen jou mogelijk informatie geven over je mogelijkheden op de arbeidsmarkt, een concrete vacature of een interessant werkveld of een functie. Of zij kennen mensen die interessant zijn om mee te gaan praten. De connecties van jouw connecties blijken vaak het meest relevant. Je gaat met mensen in gesprek die belangstelling voor een onderwerp met je delen.

Een informeel gesprek 

Hieronder vind je een aantal vragen die je kunt gebruiken bij het voeren van een gesprek. Gebruik ze met name om het gesprek voor te bereiden en concentreer je je op zaken die voor jou van belang zijn. Bereid ook voor wat je over jezelf wilt vertellen en waar je nieuwsgierig naar bent.

Online netwerken via LinkedIn

LinkedIn is een database van professionals, organisaties, groepen en vacatures. Je kunt hier je eigen profiel aanmaken, zodat je in deze database kunt zoeken en zelf gevonden wordt. Het is ook meteen je online cv en visitekaartje. Je kunt LinkedIn gebruiken om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, connecties te leggen met mensen die je al kent of die je wilt leren kennen, organisaties te volgen, je aan te melden voor een groep rond een bepaald onderwerp en berichten op je wall te plaatsen net als bij Facebook, zodat mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.

LinkedIn biedt handige manieren om te netwerken met alumni van jouw opleiding. Bekijk onderstaande video voor uitleg hierover.

We gebruiken cookies

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien

Handige tips 

  • Netwerken: de kracht ligt in de connecties van je connecties. Netwerken via LinkedIn creëert een sneeuwbaleffect, dus connect met zoveel mogelijk mensen.
  • Profileren: maak een professionele headline voor jezelf. Dit is geen functietitel, maar een korte beschrijving waarin je je professionele zelf en je ambities beschrijft. Dus niet: Student Politicologie, maar: Startende Politicoloog met een achtergrond in media en interesse in de NGO-sector.
  • Profielfoto: voeg een profielfoto toe. Een foto op je profiel maakt de kans dat je een persoonlijk bericht krijgt  groter dan zonder foto.
  • Persoonlijke URL: maak je LinkedIn-url persoonlijk door deze aan te passen bij ‘Contact and Personal Info’. Je komt dan hoger in de zoekresultaten terecht. Je kunt deze link ook op je cv plaatsen.
  • Taal: je kunt je LinkedIn profiel in het Nederlands en het Engels aanmaken. Afhankelijk van het werkgebied van jouw voorkeur kies je 1 van de 2 talen.

Workshops

Wil je leren hoe je werk vindt via je netwerk? Neem dan deel aan de workshop Netwerken of LinkedIn. Ga naar UvA CorsizioExterne link voor het aanbod (en kies de categorie 'Personal effectiveness').