info-circle
student.uva.nl is vernieuwd. Lees meer...
Welke opleiding volg je?

In deeltijd studeren

Laatst gewijzigd op 01-08-2022
Heb je een baan of kun je om andere redenen niet fulltime studeren? Aan de UvA kun je sommige opleidingen ook in deeltijd volgen. Hier lees je meer over studeren in deeltijd.
Toon informatie specifiek voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Wat is een deeltijdstudie?

Als deeltijdstudent volg je voor een bachelor en master hetzelfde onderwijsprogramma als een voltijdstudent. Je volgt hiervoor dezelfde colleges en maakt dezelfde tentamens. 

Het studietempo van een deeltijdstudent ligt lager, waardoor de duur van de deeltijdopleiding ook langer wordt. Over een deeltijdstudie doe je gemiddeld anderhalf tot twee keer zo lang als over een voltijdstudie. Je doet bijvoorbeeld gemiddeld 4,5 jaar over een bachelor van 3 jaar.

Studeren in deeltijd vergt een tijdsinvestering van 20 tot 25 uur per week. In de digitale studiegidsExterne link staat per vak de werkvorm beschreven en in het roosterExterne link kun je de onderwijstijden vinden. Als een opleiding in deeltijd wordt aangeboden, betekent dit niet per se dat al het onderwijs en de tentamens in de avonduren worden aangeboden of dat de contacturen op één dag kunnen worden gecombineerd.

Wat zijn de verschillen tussen studeren in deeltijd en in voltijd?

Voor studeren in deeltijd geldt: je investeert per week minder tijd aan je studie. En het wettelijk collegegeld voor een opleiding in deeltijd is (iets) lager dan bij een inschrijving in voltijd. Wel is het zo dat je als deeltijdstudent geen studiefinanciering kunt ontvangen en geen recht hebt op andere studentvoorzieningen, zoals een student OV-chipkaart en/of een campuscontract. 

Voor een deeltijdstudent gelden dezelfde regels en richtlijnen als een voltijdstudent. De specifieke regels en richtlijnen vind je in de onderwijs- en examenregeling (OER) per opleiding. Dit is vooral belangrijk om te controleren bij zaken als cum laude afstuderen of wanneer er een bindend studieadvies geldt voor de opleiding. 

Lees meer informatie op de pagina over de OER of de pagina over het bindend studieadvies.

Welke studies bieden een deeltijdoptie aan?

In de studiegidsExterne link kun je zien welke opleidingen in deeltijd gevolgd kunnen worden. Ga naar 'opleiding' en filter op de optie 'deeltijd'. 

Naast studeren in deeltijd is het ook mogelijk om te flexstuderen. Hierbij betaal je per vak en volg je alleen de vakken waarvoor je betaalt.  
Contact

Central Student Service Desk (CSSD)

Heb je algemene vragen over studeren aan de UvA, zoals over in- of uitschrijven of collegegeld? Neem contact op met de CSSD. Wil je iets aanvragen of laten ondertekenen? Gebruik het contactformulier.

Contactgegevens