Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Een planning maken

Laatst gewijzigd op 11-08-2023 08:03
Wil je de lesstof op tijd beheersen en beter onthouden? Maak dan een goede studieplanning.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Overzicht

Een goede planning van je studie is essentieel en helpt je prioriteiten aan te brengen. Maak een overzicht van al je taken, zoals studeren, werken, het huishouden, sociale activiteiten en slapen, en bepaal hoeveel tijd je hebt om te besteden aan je studie. Een voltijd studie kent een studiebelasting van gemiddeld 40 uur per week. Wanneer je minder tijd beschikbaar hebt, wordt het lastiger om nominaal te studeren.

Aan de slag met plannen

Je kunt een dag, een week, een blok of semester plannen, maar ook een jaarplanning maken. De meeste opleidingen hebben een 8-8-4 systeem: blokken van 8 of 4 weken waarbinnen je een vak moet afronden. 

Plannen binnen een blok

  • Begin met het noteren van de tentamendata of andere deadlines. Neem een aantal dagen dat je hiervoor moet studeren. Ga dan van achteren naar voren in de tijd om in te plannen wat je wanneer hiervoor moet doen. 
  • Pak je rooster erbij. Bekijk wat je elke week moet doen voor je vakken en werk van voren naar achteren. 
  • Kijk vervolgens wat je nog voor andere vakken moet doen en wat je daarnaast nog allemaal voor bezigheden hebt.  
  • Plan álles in. Dus ook een bijbaantje, tijd met vrienden, uitgaan, sport- en ontspanningsmomenten en rust. Plan ook tijd in voor onverwachte momenten.

Hierdoor ontstaat een overzicht van wat je allemaal moet doen om goed uit te komen voor het tentamen. Kijk of dit realistisch is, of dat je misschien wat keuzes moet maken. Heb je een deadline voor een paper, maak dan wat ‘eigen’ deadlines vóór de echte deadline.

Het is handig om een gedetailleerde planning te hebben voor de korte termijn (week) en een grove planning voor de langere termijn (overige weken). Maak bijvoorbeeld op vrijdag een gedetailleerde planning voor de komende week. Dan weet je als je maandag begint precies wat je die week moet doen. In je planning staan je colleges, je zelfstudietijd, je werk, maar ook je reistijd, sociale activiteiten en je ontspanning. Hou ook wat buffertijd over, er gebeuren altijd onverwachte dingen. Gebruik een agenda, of iets als Google agenda. Kleurtjes kunnen helpen voor een helder overzicht van verschillende soorten activiteiten.

Realistisch

Wees niet te optimistisch in je planning. Als je planning al snel niet haalbaar blijkt te zijn, kan je gedemotiveerd raken. Plan daarom voor elk onderdeel echt meer tijd dan je denkt nodig te hebben. Denk je bijvoorbeeld dat een hoofdstuk lezen je een uur kost, maak er dan 1,5 uur of 2 uur van. Zo leer je van je eigen timemanagement en leer je realistischer te plannen. Kijk ook naar de pagina geconcentreerd studeren: hier vind je tips voor het plannen van studieblokken om zo je concentratie te verbeteren. 

Weekplanning

Hieronder vind je een weekplanning. Vul deze in en stel je prioriteiten van de week en van de dag. Hou daarnaast een tweede planningsformulier bij om te zien waar je echt je tijd aan besteed. Leg ze maar eens naast elkaar en trek je conclusies. Wat kan er anders?

Weekplanning invulschema 1 (pdf)

Weekplanning invulschema 2 (pdf)

Blijft het plannen lastig?

Als het plannen niet goed lukt of je je niet aan je planning houdt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Je planning is misschien te ambitieus of je kiest de verkeerde momenten en manieren om je taken te verrichten. Als blijkt dat je niet efficiënt bezig bent, kijk dan naar de manier waarop je studeert en bezoek een training studievaardigheden. Maar let er vooral op de momenten wanneer het wel lukt en kijk hoe je dat vaker kan laten gebeuren.

Verder lezen

  • Mirjam Pol (2021). Nog slimmer! Succesvol studeren aan de universiteit.

Meer hulp?

Trainingen en workshops

De UvA biedt verdere ondersteuning voor diverse onderwerpen via voorlichtingen, workshops, trainingen en groepen. Je kan deze vinden bij trainingen en workshops.

Begeleide studiesessies

In de begeleide studiesessies van de Online Study Space plan je gezamenlijk. Bovendien pak je direct een aantal gefocuste studiemomenten mee en helpt het je bij opstart- en motivatieproblemen.