Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Assisteren bij onderwijs

Laatst gewijzigd op 22-03-2024 12:58
Door als student te werken in het onderwijs, kun je ervaring opdoen met werken in het onderwijs en je vakgebied.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL)

Het project Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL) van de UvA en de VU biedt studenten de mogelijkheid om leerzame vaardigheden op te doen in het onderwijs. Je werkt ongeveer 8 uur per week en verdient minimaal 11 euro per uur.

Taken van een Persoonlijk Assistent van de Leraar

Als PAL kun je uiteenlopende taken uitvoeren op een middelbare school. Wat je precies gaat doen bespreek je vooraf in goed overleg met de school waar je werkt en de vakdocent(en). Een aantal voorbeelden van taken die een PAL kan uitvoeren zijn: 

  • Docenten ondersteunen tijdens reguliere lessen  
  • Bijles geven  
  • Examentraining geven  
  • Practica begeleiden  
  • Ondersteuning bij profielwerkstukken  
  • Helpen met de ontwikkeling van nieuwe lesmaterialen

De meeste PALs komen voor een half of heel schooljaar in dienst van de school, maar de precieze lengte verschilt per school. Sommige scholen hebben bijvoorbeeld in het voorjaar nog voor de paar laatste maanden van het schooljaar iemand nodig. 

Wie kan PAL worden?

  1. Je zit minimaal in het tweede jaar van je bacheloropleiding aan de Universiteit van Amsterdam of aan de Vrije Universiteit;  
  2. Je bent minimaal 4 uur per week beschikbaar voor langere tijd (werktijden worden in overleg met school bepaald);  
  3. Je bent bereid om actief mee te doen met een introductiecursus voor PAL-studenten en de begeleiding gedurende je werk.  

Als PAL ontvang je een vergoeding van 11 euro per uur (bruto), eventueel reiskostenvergoeding (in overleg met de school waar je werkt) en daarnaast een nuttige en dankbare werkervaring. 

Aanmelden kan via de website Pal voor de KlasExterne link.