Alcoholgebruik
Wat jij kunt doen om minder te drinken
Durf hulp te vragen, je hoeft het niet alleen te doen. Hoe eerder je je problemen aanpakt, hoe beter voor je gezondheid. Studenten kunnen contact opnemen met de eigen huisarts, de studentenartsen, studentenpsychologen, studentendecanen of studieadviseur van hun opleiding.
Meedoen aan de IkPas-challenge
Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vrijwel dagelijks alcohol drinkt? Heb je je weleens afgevraagd wat voor invloed dat op je heeft en wat er gebeurt als je dat patroon doorbreekt? Probeer eens een IkPas-challenge. IkPas is een motivatietool waarbij je de uitdaging aangaat om een maand niet te drinken. Via de UvA kan je hier gratis aan meedoen en je zowel alleen als als groep aanmelden. Niet alleen maak je zo in de praktijk mee wat daarvan de voordelen zijn, ook is het een goede manier om eens na te denken over je eigen alcoholgebruik en te oefenen met niet drinken. Bekijk de andere voordelen van het meedoen aan IkPas.
Meer informatie over alcohol
Bij de Alcohol Infolijn van Trimbos, Jellinek en Alcohol | Thuisarts.nl vind je informatie, zelftests en (online) zelfhulp om te stoppen of te minderen met het drinken van alcohol. Gratis apps als Maxx app van Trimbos of Jellinek Online Zelfhulp helpen je bij de voorbereiding van situaties waarin jij het lastig vindt om niet (te veel) te drinken en je aan je aan de ‘max’ te houden. Zoek je inspiratie voor alcoholvrije dranken, kijk dan op de website van Happy Drinks.
Wil je meedoen aan een studie over alcoholconsumptie en de effecten van een nieuwe computertraining? Dat kan via ABC Alcohol (uva.nl)
Hoe je een alcoholprobleem herkent en bespreekbaar maakt
Signalen die kunnen duiden op structurele problemen met alcohol zijn bijvoorbeeld vaak te laten komen, verwaarlozing en veranderingen in gedrag, emoties of interesses.
Als je vermoedt dat een medestudent kampt met problematisch alcoholgebruik, probeer hier dan over in gesprek te gaan. Je kunt het gesprek starten door te vertellen dat je je zorgen maakt en vragen of het oké is om daarover met elkaar te praten. Problematisch alcoholgebruik is nog altijd een taboe. Wees daarom voorzichtig met je woordkeuze.
Wat de UvA doet
We committeren ons aan Nationaal Preventieakkoord
In het Nationaal Preventieakkoord staan specifieke lange termijn doelstellingen voor het verbeteren van de volksgezondheid. Met universiteiten is afgesproken het aantal overmatige en problematische alcoholgebruikers te verminderen. De de Universiteiten van Nederland waarbij de UvA aangesloten is, heeft zich aan deze doelstelling gecommitteerd.
We hebben afspraken over non-alcoholisch aanbod
Met campushoreca en cateraars hebben we afspraken over non-alcoholisch aanbod. Op campushoreca en tijdens borrels, congressen en evenementen is een ruim en aantrekkelijk aanbod aan non-alcoholische drankjes beschikbaar om uit te kiezen.
We maken afspraken met studie- en studentenverenigingen
Met studentenverenigingen hebben we een convenant 'alcohol en sociale veiligheid’ afgesloten en met studieverenigingen maken we afspraken over het gebruik van en omgaan met alcohol.