Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Inschrijving en toelating

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je informatie en veelgestelde vragen over inschrijven en het inschrijfproces aan de UvA.

Veelgestelde vragen: Toelating

Veelgestelde vragen: Inschrijving

 • Kan ik nog een inschrijfverzoek doen voor een bacheloropleiding na 1 mei?

  De deadline voor het indienen van een inschrijfverzoek voor een bachelor ligt op 1 mei. Slechts in enkele gevallen zal een verzoek dat na 1 mei is ingediend nog worden verwerkt.

  Dien je een verzoek in na 1 mei, dan krijg je een welkomstmail van de UvA, waarin staat uitgelegd wanneer het nog mogelijk is om je inschrijving af te ronden en welke vervolgstappen je dan moet zetten.

  LET OP: een aantal selectieve bacheloropleidingen heeft afwijkende inschrijfdata.

Veelgestelde vragen: Status van de inschrijving en starten aan de UvA

 • Hoe kan ik de status van mijn inschrijving controleren?

  Je kunt de status van je inschrijving in de gaten houden door met je UvAnetID in te loggen in SIS. Je kunt daar de checklist bekijken die je nog dient te voltooien om je inschrijving aan de UvA te voltooien.

  Daarnaast zal je ook per mail statusupdates ontvangen met betrekking tot je inschrijving. 

 • Ik heb bericht van de UvA ontvangen dat mijn inschrijving nog niet compleet is. Ook zie ik in SIS de checklist ‘Toelaatbaarheid’ nog open staan. Waar kan dit aan liggen?

  De toelatingseisen verschillen per opleiding. Kies een opleiding en kijk vervolgens onder ‘Toelating en inschrijving’ voor de toelatingseisen van jouw studie.

  Hieronder vind je een toelichting op vier bijzondere situaties omtrent de toelating.

  Ik heb een hbo-propedeuse diploma

  In de meeste gevallen wordt je hbo-propedeuse automatisch via Studielink geverifieerd. Indien dit (nog) niet is gebeurd, stuur dan een scan van je hbo-propedeusediploma naar de Centrale Studentenadministratie via www.uva.nl/upload

  Heb je je hbo-propedeuse diploma wel behaald, maar nog niet ontvangen?

  Stuur dan een ‘propedeuseverklaring’ naar de Centrale Studentenadministratie via www.uva.nl/upload. De verklaring moet voldoen aan de onderstaande eisen:

  1.     Het document moet op het briefpapier van de instelling zijn afgedrukt

  2.     Moet zijn afgegeven namens de examencommissie, met originele handtekening

  3.     De verklaring moet het volgende vermelden:

  • Naam student 

  • Naam opleiding

  • De datum wanneer het diploma/de propedeuse is behaald

  Ik heb een vwo-diploma behaald vóór 2010

  Wanneer je een vwo-diploma hebt behaald vóór 2010, stuur dan een scan van je vwo-diploma en cijferlijst naar de Centrale Studentenadministratie via www.uva.nl/upload.

  Ik heb geen vwo-diploma

  Ben of word je vóór 1 september 21 jaar of ouder? Meld je alsnog aan voor toelating via de regeling colloquium doctum en volg de stappen. Als je je al hebt aangemeld, kan het zijn dat je nog gewaarmerkte kopieën moet aanleveren om te kunnen worden toegelaten. 

  Andere vooropleiding?

  Behoor je niet tot één van de bovenstaande categorieën, maar heb je toch bericht ontvangen over je toelaatbaarheid? Neem in dat geval contact op met de Central Student Service Desk.

 • Ik heb bericht van de UvA ontvangen dat mijn inschrijving nog niet compleet is. Ook zie ik in SIS de checklist ‘Toelatingsverklaring Master’ nog open staan. Waar kan dit aan liggen?

  Elke UvA faculteit heeft eigen toelatingsprocedures met bijbehorende toelatingseisen voor hun masteropleidingen. Hoe dit werkt voor jouw opleiding, kun je vinden onder ‘Application and admission’ (‘Toelating en inschrijving’) na selectie van je programma op www.uva.nl/master. Zodra je de toelatingsprocedure bent gestart, zal de opleiding jou verder op de hoogte houden van de stappen die je nog dient te ondernemen om je toelaatbaarheid vast te stellen. Op het moment dat je aan alle toelatingseisen voldoet, zal de faculteit jouw 'Toelatingsverklaring Master' afgeven.

  Je kunt de voorgang van je inschrijving in de gaten houden op www.sis.uva.nl. Op dit moment heeft de faculteit nog niet in SIS gezet dat je voldaan hebt aan alle toelatingseisen. Het kan zijn dat je nog documenten moet opsturen naar de faculteit, dit dien je dan zo snel mogelijk te regelen. Als je al bericht hebt ontvangen dat je je aan alle toelatingseisen hebt voldaan, is er mogelijk een andere reden waarom je toelatingsverklaring nog niet is verwerkt. Neem in dit geval contact op met je opleiding.

  Schakelprogramma
  Indien je op dit moment het schakelprogramma afrondt, zal de toelatingsverklaring worden opgesteld na registratie van je laatste cijfer.

  "Zachte knip"
  De UvA maakt het mogelijk om in uitzonderlijke gevallen te starten met je master, als je je bachelor of schakelprogramma nog niet volledig hebt afgerond vanwege corona-gerelateerde studievertraging in het collegejaar 2020-2021. We noemen dit ‘een zachte knip met restricties’. Normaal gesproken is er een ‘harde knip’, en kun je pas beginnen met je master als je je vooropleiding hebt behaald.

  Tussen 1 juli en 31 augustus 2021 is het mogelijk om een ‘verzoek tot toelating met studievertraging’ te doen om te kunnen starten aan een master met een nog niet afgeronde bachelor of pre-master. Hoe je dit verzoek kunt doen en de voorwaarden kun je vinden op de opleidingspagina.

  Als je verzoek wordt toegekend, kun Je je bachelor of schakelprogramma tijdens het eerste (en vaak enige) jaar van de master alsnog afronden. Je krijgt daar het hele studiejaar 2021-2022 de gelegenheid voor. Daarom is het noodzakelijk dat je je naast de master ook her-inschrijft voor je bachelor of schakelprogramma.

  N.B.: Het is jouw verantwoordelijkheid dat je inschrijving tijdig wordt voltooid. Het is daarom verstandig om bij enige twijfel over je toelatingsstatus contact op te nemen met je admissions office. Je kunt de status van je inschrijving volgen op www.sis.uva.nl. Wanneer je inschrijving afgerond is ontvang je je Bewijs van Inschrijving per mail. Je inschrijving moet niet later dan 31 augustus afgerond zijn.

 • Wanneer ontvang ik mijn Bewijs van Inschrijving van de UvA?

  Zodra alle items van je checklist in SIS zijn voltooid, ontvang je automatisch binnen 24 uur je Bewijs van Inschrijving per mail. Helaas is het niet mogelijk om je Bewijs van Inschrijving eerder te ontvangen.

  Stempel en handtekening nodig op je Bewijs van Inschrijving?

  Kom langs bij de Central Student Service Desk. Wij kunnen je voorzien van een Bewijs van Inschrijving voorzien van stempel en handtekening.

 • Hoe kan ik mijn verzoek tot inschrijving aan de UvA wijzigen of annuleren via Studielink?