Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Inschrijven bachelor

 • Wat is de status van mijn inschrijving?

  Je kunt de status van je inschrijving volgen via Studielink. Daarnaast word je via statusupdates per e-mail op de hoogte gehouden van de status van jouw inschrijving.

  • Studielink

  Algemene informatie en veelgestelde vragen over inschrijvingen zijn te vinden via de Vraagbaak Studielink.

  Heb je verdere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de Central Student Service Desk.

 • Kan ik in februari starten met een nieuwe bacheloropleiding?
  • Voor eerstejaars-bachelorstudenten is er alleen een instroommoment in september. In februari kun je niet aan een bacheloropleiding beginnen (uitgezonderd voor het Amsterdam University College).
  • Ben je eerder gestopt met een bacheloropleiding en wil je deze hervatten, dan kun je vaak wel in februari instromen. Vraag hiervoor toestemming aan je opleiding en schrijf je als hogerejaars in via Studielink.
  • Contactgegevens van alle bacheloropleidingen zijn online te vinden. 1. Kies de bacheloropleiding van jouw keuze. 2. Klik op contact voor contactgegevens.
 • Ik heb bericht van de UvA ontvangen dat ik (nog) niet toelaatbaar ben. Waar kan dit aan liggen?

  De toelatingseisen verschillen per opleiding. Kies een opleiding en kijk vervolgens onder Toelating en inschrijven voor de toelatingseisen van jouw studie.

  Hieronder vind je nog een toelichting op drie bijzondere situaties wat betreft toelating.

  Ik heb een hbo-propedeusediploma

  A. Ik wil starten met een opleiding zonder aanvullende toegangseisen

  B. Ik wil starten met een opleiding met aanvullende toegangseisen

  A.

  Als je bij een opleiding zonder aanvullende toegangseisen instroomt wordt je hbo-propedeuse via Studielink geverifieerd. Indien dit (nog) niet is gebeurd, stuur dan een scan van je hbo-propedeusediploma naar de Centrale Studentenadministratie via www.uva.nl/upload

  Wel behaald, maar nog niet ontvangen?

  Heb je het hbo-propedeusediploma om in te stromen bij een opleiding zonder aanvullende toegangseisen al wel behaald - vóór 1 september 2017 - maar nog niet uitgereikt gekregen, stuur dan een originele ‘propedeuseverklaring’ naar de Centrale Studentenadministratie. De verklaring moet voldoen aan de onderstaande eisen:

  1. origineel op briefpapier van de instelling
  2. afgegeven namens de examencommissie en met originele handtekening
  3. op de verklaring moet worden vermeld:
   • naam student
   • naam opleiding
   • de datum wanneer diploma/propedeuse is behaald

  Per post sturen

  Stuur het originele document, onder vermelding van je UvA-studentnummer, naar de Centrale Studentenadministratie:

  Universiteit van Amsterdam, Centrale Studentenadministratie (CSA) 
  Postbus 2760 
  1000 CT Amsterdam 

  Inleveren bij de Central Student Service Desk

  Je kunt het document ook inleveren bij de balie van de Central Student Service Desk.

  B.

  Als je bij een opleiding mét aanvullende toegangseisen instroomt met een hbo-propedeusediploma als vooropleiding is een toelatingsbeschikking nodig. Neem over deze toelatingsbeschikking en de aanvullende toegangseisen contact op met de onderwijsbalie van je opleiding. Via www.uva.nl/bachelor kun je je opleiding opzoeken om te zien welke aanvullende eisen gelden naast een hbo-propedeusediploma. Daar vind je ook de contactgegevens van de desbetreffende onderwijsbalie. 

  Ik heb een vwo-diploma behaald vóór 2010

  A. Ik wil starten met een opleiding zonder loting

  B. Ik wil starten met een opleiding met loting 

  A.

  Als je wilt starten met een opleiding zonder loting en je hebt een oud vwo-diploma als vooropleiding, dan moet er een beschikking worden aangemaakt. Pas als er een beschikking voor je is aangemaakt ben je toelaatbaar tot je opleiding. Stuur voor het laten aanmaken van deze beschikking een scan van je vwo-diploma en cijferlijst naar de Centrale Studentenadministratie via www.uva.nl/upload.

  B.

  Als je wilt starten met een lotingsstudie (Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde, Psychobiologie of Tandheelkunde) en je hebt een oud vwo-diploma als vooropleiding, dan moet er een beschikking worden aangemaakt. Mail een scan van je vwo-diploma en cijferlijst onder vermelding van je naam en je opleiding naar oudvwo-sts@uva.nl.

  Ik heb geen vwo-diploma

  Ben of word je vóór 1 september 21 jaar of ouder? Meld je alsnog aan voor toelating via de regeling colloquium doctum op de website colloquium doctum. Meld je ook aan als je eerder al een colloquium doctum-beschikking hebt behaald. Als je je al aangemeld hebt, kan het zijn dat je nog de gewaarmerkte kopieën moet aanleveren om toelaatbaar te worden.

  Andere vooropleiding?

  Behoor je niet tot één van de bovenstaande categorieën, maar heb je toch bericht ontvangen over je toelaatbaarheid? Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de Central Student Service Desk.

 • Kan ik nog een inschrijfverzoek doen voor een bachelor na 1 mei?

  De deadline voor het indienen van een inschrijfverzoek voor een bachelor ligt op 1 mei. Slechts in enkele gevallen zal een verzoek dat na 1 mei is ingediend nog worden verwerkt. Dien je een verzoek in na 1 mei, dan krijg je een welkomstmail van de UvA, waarin staat uitgelegd wanneer het nog mogelijk is om je inschrijving af te ronden en welke vervolgstappen je dan moet zetten.
  LET OP: een aantal studies heeft afwijkende inschrijfdata.

  Meer informatie over het inschrijven voor een bachelor vind je in het stappenplan inschrijven bachelor.

  Heb je verdere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de Central Student Service Desk.

 • Wanneer en hoe ontvang ik mijn bewijs van inschrijving?

  Zodra je inschrijving volledig is voltooid, ontvang je per mail een bewijs van inschrijving. Houd hiervoor de indicatoren op Studielink en de inschrijfupdates van de UvA die je per mail krijgt in de gaten.

  Algemene informatie en veelgestelde vragen over inschrijvingen zijn te vinden via de Studielink vraagbaak.

  Heb je verdere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de Central Student Service Desk.