Informatie

Bekijk de nieuwe studieresultatenpagina. Weer een stap richting de juiste info op één plek

Welke opleiding volg je?

Marjolein deed een afstudeerproject in Düsseldorf

Marjolein Hoogendijk - Student Bèta-Gamma
Laatst gewijzigd op 23-08-2022
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Marjolein Hoogendijk, student Bèta-gamma, deed haar afstudeerproject in Düsseldorf.

"Ik ging op zoek naar een afstudeerstage voor mijn major Psychobiologie. Er waren geen richtlijnen waardoor ik het helemaal zelf uit mocht zoeken. Het leukste en meest interessante college dat ik tijdens mijn bachelor had gehad was van Dr. Tobias Kalenscher, postdoc aan de Universiteit van Amsterdam. Via Jasper ter Schegget hoorde ik dat hij terug was gegaan naar zijn geboortestad Düsseldorf, waar hij benoemd was tot hoogleraar. Ik besloot een mail te sturen waarin ongeveer stond: 'ik vind uw werk heel erg interessant, net als uw colleges. Mijn naam is Marjolein Hoogendijk, student Bèta-gamma en op zoek naar een stage, zou ik een keer langs mogen komen om over de eventuele mogelijkheden te praten?' Dezelfde middag kreeg ik een uitgebreide mail terug. Uiteindelijk mocht ik langs komen en hadden wij begin december afgesproken, “Nederlanders houden nu eenmaal van Kerstmarkten” zei hij.

Een paar weken later reed ik naar Düsseldorf. Ondanks dat ik geïnteresseerd, enthousiast en goed voorbereid was kwam ik nerveus aan op zijn afdeling, alwaar ik ontvangen werd door Professor Dr. Tobias Kalenscher zelf en zijn collega: PhD student Julien Hernandez Lallement. Wat begon met een ietwat serieus gesprek eindigde in een etentje in een Biergarten en een avond uit.

Het is een van de leukste periodes uit mijn (studenten)leven geweest en ik verlang er nog elke dag naar om terug te gaan. Als stagiair word je bij het lab betrokken, serieus genomen, vrij gelaten en goed begeleid. De afdeling vergelijkende psychologie is geïnteresseerd in het bestuderen van gedragseconomie in mensen en dieren. Er is recent, maar controversieel bewijs dat ratten de beginselen van pro-sociaal gedrag zoals bijvoorbeeld tit-for-tat kunnen vertonen. Dit houdt in dat de speler bij de eerste ontmoeting kiest voor een samenwerking en bij de volgende ontmoeting alleen maar kiest voor samenwerking als zijn tegenstander de voorgaande ontmoeting ook voor samenwerking heeft gekozen (Kreps et al, 1981). Ik heb onderzoek gedaan naar dit fenomeen waarbij ik heb geholpen een taak te ontwikkelen om ‘generalized reciprocity’ in ratten te onderzoeken. In mijn scriptie heb ik een bestaande taak aangepast en veranderd naar een operante kamer setting, dat een gecontroleerde en gestandaardiseerde testomgeving biedt. De hypothese was als volgt: ratten helpen een onbekende speler eerder wanneer zij van tevoren hulp hebben ontvangen dan wanneer zij dit niet hebben ontvangen. Helaas waren vier maanden onderzoek te kort en gaan mijn collega’s verder. Wel is dit onderzoek  een toevoeging aan de bestaande literatuur.

In vier maanden tijd heb ik ontzettend veel geleerd, van het opstarten van een laboratorium, programmeren en het doen van onderzoek tot het werken met proefdieren. Buiten veel kennis en nieuwe vaardigheden heb ik aan deze stage ook veel vrienden overgehouden. Sociale activiteiten vonden regelmatig plaats en waren belangrijk om goed te integreren in het onderzoeksteam. Het team bestaat voornamelijk uit Duitsers en Nederlanders, maar er wordt over het algemeen Engels gesproken. Ben je op zoek naar een stage en wil je graag buitenlandervaring opdoen? Schroom niet te mailen, zij ontvangen graag gemotiveerde, gezellige en hardwerkende studenten. En Bèta-gamma studenten zijn erg geliefd!"