Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vakaanmelding

Sociale wetenschappen

Om onderwijs te kunnen volgen, moet je je elk semester tijdens de aanmeldperiode aanmelden voor vakken. Je bent dan ook meteen aangemeld voor de tentamens, eventuele hertentamens en de Canvaspagina van het vak.

Eerstejaars bachelorstudenten

Eerstejaars bachelorstudenten hoeven zich voor het eerste semester van het eerste jaar niet aan te melden voor de vakken (behalve eerstejaarsstudenten Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie, zij volgen het stappenplan hieronder). Aanmelden voor het onderwijs van het tweede semester (en verder) is verplicht (via uva.nl/vakaanmelden). 

Aanmeldperiodes

Regel je aanmelding voor vakken tijdens de aanmeldperiode, alleen dan heb je gegarandeerd een plaats in verplichte vakken. De aanmeldperiodes voor de bachelorvakken van studiejaar 2021-2022* zijn: 

Semester 1

Bachelor         11 juni 2021 08:00 t/m 22 juni 2021 13:00

Semester 2

Bachelor         vrijdag 10 december 2021 08:00 t/m dinsdag 21 december 2021 13:00

Zie hieronder een overzicht van de aanmeldperiodes van alle opleidingen aan de UvA.

Stappenplan vakaanmelding

Stap 1: Schrijf je voor je opleiding in via Studielink

Doe via Studielink een inschrijfverzoek voor de opleiding bij de UvA. Hiervoor heb je DigiD nodig.* Het kan 72 uur duren voordat je je kunt aanmelden voor vakken.

* Bij aanvraag of wijziging van een DigiD ontvang je binnen 5 dagen een activeringscode.

Meer informatie over (her)inschrijving

Stap 2: Kies je vakken

Ga naar de Studiegids, zoek een opleiding en kies je vakken.

Stap 3: Voeg je vakken toe aan de Planner

Ga naar uva.nl/vakaanmelden, zoek je vakken en klik op 'Toevoegen'.

Stap 4: Bekijk je rooster

Ga naar tabblad Planner en bekijk het rooster van je vakken via 'Toon rooster'. Indien je je aanmeldt voor werkgroepen, zorg dan dat je overlap in je rooster voorkomt. 

Stap 5: Voltooi je vakaanmelding

Ga naar tabblad Planner, vink bij je vakken de gewenste werkgroep (WG) aan, klik op 'Aanmelden' en vervolgens op 'OK'.

Stap 6: Controleer je vakaanmelding

Ga naar tabblad 'Overzicht Aanmeldingen' en controleer je vakaanmeldingen. 

Afmelden voor vakken

Meld je af voor vakken via uva.nl/vakaanmelden. Ga naar het tabblad 'Overzicht Aanmeldingen', vink het vak aan, klik op 'Afmelden' en vervolgens op 'OK'. Afmelden voor vakken kan uiterlijk tot en met de tweede week na de start van het onderwijs. 

Het is belangrijk om je af te melden voor de vakken waaraan je niet deelneemt. Wanneer je staat aangemeld maar niet deelneemt, ontvang je als resultaat een NAP (Niet Aanwezig met Poging). Bovendien houd je een plek bezet voor een medestudent die het vak wel graag wil volgen.

Ingangseisen

In de Studiegids kun je zien wat de ingangseis(en) van een vak is. Het kan zijn dat je op het moment van de vakaanmelding nog niet aan de ingangseis voldoet maar op korte termijn wel zult voldoen. In dat geval is je aanmelding voorwaardelijk.  

Zodra de uitslagen van de tentamens van het voorafgaande semester geregistreerd zijn, volgt een controle op de ingangseis door de onderwijsadministratie. Als uit de behaalde studieresultaten blijkt dat je niet aan de ingangseis(en) voldoet, verlies je het recht op deelname en word je afgemeld voor het vak.

Dispensatie ingangseisen

Voldoe je niet aan de ingangseis van het vak, maar beschik je wel aantoonbaar over de vereiste voorkennis, dan kun je bij de examencommissie een verzoek indienen tot dispensatie van de ingangseis. Doe dit uiterlijk vóór de sluiting van de vakaanmeldperiode.

Ben je van plan om een dispensatieverzoek in te dienen, meld je dan eerst zo snel mogelijk bij de studieadviseur voor advies en om een voorwaardelijke aanmelding voor het vak te regelen.

Niet voldaan aan ingangseis

Als je het recht op deelname aan een vak hebt verloren, krijg je hierover per e-mail bericht. Je hebt dan vijf werkdagen de tijd om gemotiveerd tegen de uitsluiting in beroep te gaan bij de examencommissie

Maximum aantal studiepunten

In principe mogen studenten zich niet voor meer dan 30 EC aan vakken per semester aanmelden. Als je je voor meer studiepunten wilt inschrijven, dien je dit voorafgaand aan de aanmeldperiode te bespreken met de studieadviseur. 

Wachtlijst

Als een vak vol is tijdens de aanmeldperiode, kun je je aanmelden voor een wachtlijst (WL).

Is er plek en voldoe je aan de ingangseisen dan word je uiterlijk een week voor aanvang van het onderwijs door de onderwijsadministratie geplaatst. Op uva.nl/vakaanmelden kun je onder 'Overzicht Aanmeldingen' zien in welke werkgroep je bent ingedeeld.

Heeft deze overlap met een andere college of een andere werkgroep? Dan kun je uiterlijk tot en met de eerste week van het semester een overplaatsingsverzoek indienen bij de onderwijsadministratie. Dit is mogelijk via de Digitale Student Service Desk.

Ruilen van werkgroep

Kun je niet terecht in een werkgroep van je voorkeur, ben je niet tevreden met je plaatsing of is je interesse na de inschrijving toch veranderd? Dan is het wellicht mogelijk om te ruilen met een van je medestudenten. Je kunt samen met je ruilpartner je aanmelding bij de Education Desk Social Sciences wijzigen. 

Tot donderdag 17:00 uur voor de start van elk blok is het mogelijk om te ruilen. 

Tentamen/herkansing

Als je je hebt aangemeld voor een vak, ben je automatisch aangemeld voor het tentamen én het hertentamen. 

Wanneer je een voldoende hebt gehaald voor het reguliere tentamen maar toch wil deelnemen aan het hertentamen om een hoger cijfer te behalen, hoef je je niet apart aan te melden voor het hertentamen. Het laatst behaalde cijfer telt.

Wil je een vak herkansen dat niet centraal schriftelijk wordt getentamineerd, bijvoorbeeld met een opdracht, dan is het afhankelijk van de tentamenregeling van het vak hoe de herkansing is georganiseerd en wat hiervan de datum is. Neem in dit geval altijd eerst contact op met de docent.

Te laat voor vakaanmelding

Alleen als je je tijdens de aanmeldperiode hebt aangemeld, heb je garantie dat je het onderwijs kunt volgen. 

Voor aanvang van het semester zal er een naplaatsingsdag plaatsvinden. Dit biedt verlate studenten de mogelijkheid om zich nog aan te melden voor vakken of van werkgroep te ruilen. De naplaatsingsdag is echter geen garantie voor plaatsing.

* Afwijkende periode en procedure voor vakken van een aantal UvA-opleidingen

Let op:  Voor een deel van de UvA-opleidingen zal de vakaanmelding voor het volgende semester via een andere procedure verlopen dan gebruikelijk. Deze opleidingen doen namelijk mee aan een pilot met de nieuwe applicatie GLASS. Voor de aanmelding via GLASS geldt bovendien een andere aanmeldperiode: van donderdag 25 november 10.00 uur tot dinsdag 30 november 23.59 uur

Het gaat om de volgende opleidingen:

  • Bachelor Rechtsgeleerdheid
  • Bachelor Fiscaal Recht
  • Bachelor Psychologie
  • Bachelor Communicatiewetenschap
  • Masters Communicatiewetenschap

Wil je in het volgende semester vakken volgen die onderdeel uitmaken van één van bovenstaande opleidingen? Volg dan de procedure die geldt voor GLASS. Voor meer informatie verwijzen we je door naar de lemma’s van de betreffende faculteiten:

  • Klik hier voor de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht.
  • Klik hier voor de bacheloropleiding Psychologie.
  • Klik hier voor de bachelor en master van Communicatiewetenschap.