Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Amsterdam Law Firm

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Wil je al tijdens je studie je juridische kennis in de praktijk brengen? Ga dan tijdens je bachelor aan de slag als jurist bij de minor Amsterdam Law Firm, onze virtuele advocatenkantoor.

Een virtueel advocatenkantoor 

De Amsterdam Law Firm (ALF) is opgericht als onderdeel (minor) van de opleiding Rechtsgeleerdheid. Het is een virtueel advocatenkantoor dat je de gelegenheid biedt om de kennis die je tijdens je studie opdoet direct toe te passen en je academische en praktische vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien maak je vanaf het eerste jaar van je studie kennis met de rechtspraktijk doordat je samenwerkt met advocatenkantoren, bedrijven en overheidsinstellingen. Binnen de Amsterdam Law Firm werk je in teamverband aan zo realistisch mogelijke zaken onder supervisie van zowel praktijkjuristen als universitair medewerkers. De doelstelling van de Amsterdam Law Firm is dat je de praktische kennis en vaardigheden ontwikkelt die van een academisch jurist worden verwacht en dat je daarnaast een goed beeld krijgt van je toekomstmogelijkheden.

Organisatie

De Amsterdam Law Firm heeft de opzet van een advocatenkantoor. Binnen de ALF werk je in teamverband aan dossiers in verschillende rechtsgebieden. Je doorloopt in de loop van je bachelorstudie een ‘carrière’: tijdens het 2e semester van je 1e studiejaar ben je stagiair en tijdens het 2e studiejaar medewerker. In het 3e studiejaar heb je de mogelijkheid om partner te worden. Aan het einde van het 1e semester van je studie kun je je aanmelden voor de functie van stagiair.

Amsterdam Law Firm: drie rechtenstudenten bij De Brauw Blackstone Westbroek
Studenten van de ALF bij De Brauw (foto: UvA)

Samenwerking met de rechtspraktijk

De Amsterdam Law Firm wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de rechtspraktijk. Zo werken we in de Amsterdam Law Firm samen met o.a. De Brauw Blackstone Westbroek, de gemeente Amsterdam, Loyens & Loeff, het Openbaar Ministerie, Dentons, SOLV, Van Till, de Rechtbank Amsterdam, Bird & Bird, de Raad van State, Prakken d’Oliveira, De Binnenstad en Heineken.

Werkwijze

Als jurist in de Amsterdam Law Firm werk je met je team aan realistische zaken. Dat kan bijvoorbeeld gaan om onderhandelingen tussen twee partijen over een transactie, die uiteindelijk moeten resulteren in een overeenkomst, maar het kan ook gaan om een strafrechtelijke procedure die eindigt met een rechtszitting. Verschillende teams vertegenwoordigen daarbij de verschillende partijen. Onder supervisie van een praktijkjurist breng je met je team de zaak in kaart en maak je een plan van aanpak. Je doet onderzoek, zorgt voor documenten, zoals contracten, pleitnota’s en vonnissen, overlegt met cliënten, voert onderhandelingen en houdt je pleidooi voor ervaren rechters bij de rechtbank, het hof en de hoge Raad.

Begeleiding

Het uitgangspunt van de Amsterdam Law Firm is de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers. Binnen een team werk je nauw samen met je teamleden, maar je bent vooral ook zelf verantwoordelijk voor je individuele inbreng. Deze zelfstandige werkzaamheden worden begeleid door praktijkjuristen en docenten van de universiteit. Praktijkjuristen geven feedback op geproduceerde documenten (briefs, pleitnota’s, contracten, etc.), op je presentaties, en op vragen vanuit het team. Elk team wordt daarnaast begeleid door een universitair docent. De docent is je aanspreekpunt voor organisatorische kwesties betreffende het functioneren van je team en bewaakt je individuele voortgang en de werkzaamheden binnen het team.

Studiepunten

Je participeert in de Amsterdam Law Firm naast het reguliere studieprogramma. Participatie zal gemiddeld 6 uur per week in beslag nemen. Deelname aan de ALF als stagiaire levert 3 studiepunten op. Deelname als medewerker of partner levert elk 6 studiepunten op. Het gehele traject wordt aangemerkt als een minor van 15 studiepunten. De ALF is zo ingericht dat je zonder studievertraging een semester in het buitenland kunt studeren.