De UvA is voor het vierde jaar op rij de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de QS World University Rankings. De UvA is vier plaatsen gestegen en bezet nu wereldwijd de 58ste plaats (vorig jaar stond de UvA op plaats 62). In de Faculty Area Rankings, de beoordeling per wetenschappelijke discipline, staat de UvA met Social Sciences & Management en Art & Humanities in de top 50, met respectievelijk een 48ste en 50ste plaats.

QS World University Rankings
Foto: Dirk Gillissen

In de Faculty Area Rankings staat Life Sciences & Medicine op plaats 58, Natural Sciences op plaats 116 en Engineering & Technology plaats 159. Hiermee staan alle disciplines aan de UvA in de top 200.

Beoordelingscriteria

De QS Ranking is een top 700 en is samengesteld op basis van scores voor onderzoekskwaliteit (citaties en peer review), de verhouding staf-studenten, het aandeel internationale wetenschappelijke staf en studenten, en de reputatie van de UvA bij werkgevers.

Lijstaanvoerders

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT, VS) voert - net als vorig jaar - de lijst aan, gevolgd door Harvard University (VS) op de 2de plaats en de University of Cambridge (GB) op plaats 3. In totaal staan er zes Nederlandse universiteiten in de top 100: UvA (58ste), Universiteit Leiden (74ste), Universiteit Utrecht (81ste), Erasmus Universiteit Rotterdam (92ste), TU Delft (95ste) en Rijksuniversiteit Groningen (97ste).