De Universiteit van Amsterdam (UvA) stijgt naar de 77ste plaats in de World University Rankings 2014-2015 van Times Higher Education. Vorig jaar stond de UvA nog op plek 83.

UvA behoudt 83ste plek op THE World University Ranking

De ranglijst van de Times Higher Education is gebaseerd op dertien prestatiegraadmeters. Deze zijn verdeeld over vijf brede categorieën: onderwijs, onderzoek, citatie-impact, internationaal perspectief en onderzoeksinkomsten uit het bedrijfsleven. De score van de UvA is binnen al deze categorieën gestegen. De sterkste stijging is te zien binnen het onderwijs en de onderzoeksinkomsten uit het bedrijfsleven.

Tegelijk met de World University Ranking is de Ranking by Subject bekend gemaakt. De UvA is met Clinical, pre-clinical & health fors gestegen (van 64 naar 47). Bij Arts & Humanities (van 41 naar 45) en Social Sciences (van 34 naar 36) is een lichte daling te zien.

In totaal staan er zes Nederlandse universiteiten in de top-100 van de ranglijst, waarvan de Universiteit Leiden de hoogst genoteerde is met een 64ste plaats. De lijst wordt traditioneel gedomineerd door Amerikaanse en Britse universiteiten. Op plaats 1 staat het California Institute of Technology (Caltech, VS), gevolgd door Harvard University (VS) op 2 en de University of Oxford (VK) op 3.