Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Online proctoring

FAQ selectietoetsen

De selectietoetsen voor de UvA worden vanwege de voortdurende coronacrisis op afstand afgenomen, waarbij een online surveillance tool wordt ingezet. Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over online proctoring.

Algemeen

 • Wat is online proctoring?

  Online proctoring maakt het mogelijk een selectietoets af te nemen met surveillance op afstand. De UvA gebruikt hiervoor de tool Proctorio. Het systeem herkent verdacht gedrag en geeft aan waar mogelijk fraude heeft plaatsgevonden. Online proctoring is een vorm van digitaal toezicht houden bij toetsen waarbij geen surveillant aanwezig is. Na de toets kan het opgenomen beeld, audio en schermmateriaal worden teruggekeken. Deze vorm van digitaal surveilleren helpt fraude tegen te gaan en zorgt ervoor dat toetsen op een eerlijke manier kunnen plaatsvinden. 

 • Hoe werkt online proctoring?

  De UvA gebruikt voor online proctoring de tool Proctorio. Proctorio is een add-on in de webbrowser van de PC of notebook waarop de kandidaat zijn selectietoets maakt. De software registreert wat er te zien en te horen is in de ruimte waar je de toets maakt en wat er gebeurt op het scherm van je device. Het systeem geeft na afloop van een toets, op basis van door de UvA vastgestelde parameters, per kandidaat een risicoscore. Op basis van deze scores gaat een selecte groep getrainde medewerkers van de UvA, zogenoemde reviewers, aan de slag volgens een met de faculteit afgestemd vast reviewprotocol.

  Na afloop van de toets wordt van alle kandidaten het ID gecontroleerd om vast te stellen dat kandidaat A ook daadwerkelijk kandidaat A is die de toets maakt. Overige data bekijken de reviewers enkel van kandidaten waarvan de risicoscore daartoe aanleiding geeft. Wanneer een reviewer op basis van dit protocol een mogelijke verdenking van fraude identificeert, wordt een proces-verbaal opgemaakt en overhandigd aan de selectiecommissie. De reviewers beoordelen dus niet, maar signaleren alleen. De selectiecommissie onderzoekt en beoordeelt op basis van het proces-verbaal en de vastgelegde informatie in Proctorio.

  Bekijk onderstaande video voor meer uitleg over hoe Proctorio werkt en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

 • Hoe kan ik mij legitimeren?

  Je kunt je legitimeren met je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Scherm wel je BSN en handtekening af op je ID-bewijs voor de camera.

Ruimte

 • Moet de kamer waarin ik de selectietoets maak aan bepaalde eisen voldoen?
  • Zorg dat het een plek is waar je niet gestoord wordt;
  • Zorg dat er niemand anders in de kamer is;
  • Zorg dat het er stil is (geen muziek of ander geluid);
  • Zorg dat er voldoende licht is;
  • Zorg dat je een sterke wifiverbinding hebt (Ga dicht bij de WIFI router zitten of sluit een kabel aan. Vraag huisgenoten/gezinsleden om geen films te downloaden of streamen, de magnetron niet te gebruiken etc.);
  • Zorg dat er geen boeken, samenvattingen, uitwerkingen, aantekeningen etc. liggen, tenzij van te voren duidelijk is aangegeven dat dit is toegestaan.

  We begrijpen dat dit een uitzonderlijke situatie is en dat je misschien niet overal invloed op hebt. Probeer je zo goed mogelijk aan de bovenstaande eisen te houden.

Hardware, software en internetverbinding

 • Welke apparatuur heb ik nodig om de selectietoets met online proctoring te kunnen maken?

  Om een online tentamen te kunnen maken, heb je het volgende nodig:

  • Een laptop/pc die aan de eisen op www.proctorio.com/system-requirements voldoet;
  • Een werkende webcam;
  • Een werkende microfoon;
  • Internettoegang om verbinding te maken met de toetsapplicatie;
  • Papier, pen, potlood, liniaal etc. om eventuele open vragen uit te werken die op papier moeten worden uitgewerkt. Dit wordt vooraf door gecommuniceerd;
  • Een telefoon met camera om een foto te uploaden van handgeschreven antwoorden, maar alleen als bij het tentamen vragen op papier moeten worden uitgewerkt;
  • Google Chrome als webbrowser met de Proctorio-plug-in geïnstalleerd (getproctorio.com) als extensie;
  • Een officieel identiteitsbewijs om je te legitimeren met afgeschermd BSN en handtekening;
  • Een sterke internetverbinding via wifi of ethernetkabel;
  • Een sterke internetverbinding (minimaal 1Mbps upload) is wenselijk;
  • Sluit alle applicaties die je niet nodig hebt af en start bij voorkeur je laptop/pc opnieuw op voor de toets;
  • Sluit alle tabbladen en browsersessie die je niet gaat gebruiken af;
  • Gebruik geen koptelefoon, headset of geavanceerde oordoppen (simpele schuimoordoppen zijn toegestaan).

  Let op: andere (virtuele) apparatuur is dus NIET toegestaan (bijv. een tweede of derde scherm, je mobiele telefoon als extra scherm, een virtuele microfoon etc.).

 • Tijdens het legitimatieproces voor de online proctoring kan je worden gevraagd om een ‘deskscan’ te maken. Wanneer moet je dit doen?

  Net als de identiteitscontrole kan de ‘deskscan’ deel uitmaken van de Proctorio oefententoets en het echte examen. Als het wordt gevraagd en je slaat de deskscan over, kan je toets niet worden verwerkt. Zorg er dus voor dat je de deskscan wel doet als daarom wordt verzocht. Hiervoor is het belangrijk dat je je laptop of webcam oppakt, en je camera volledig ronddraait om je hele bureau/werkplek te laten zien. Het moet duidelijk zijn dat er geen extra materialen op je bureau liggen.
  Voor de deskscan, is het belangrijk dat je dit goed uitprobeert tijdens de Proctorio oefententoets en bedenk goed welke voorwerpen in de kamer/op je bureau je tijdens het echte examen uit het zicht wilt zetten.

 • Mag ik gebruik maken van een VPN verbinding?

  Nee, dit is niet toegestaan. Proctorio herkent het gebruik van VPN of een anonieme Proxy service. Deze programma’s zijn erop gericht om jouw identiteit te verbergen en kunnen daarom niet worden gebruikt tijdens een toets.

 • Hoe maak ik een geproctorde toets op mijn Macbook?

  Voor het maken van een geproctorde toets op een Macbook (MacOS 10.15 Catalina) dien je de privacy-instellingen aan te passen om je scherm te kunnen delen. Doorloop de volgende stappen:

  1. Ga naar het Apple-menu door links bovenin op het logo te klikken. Ga naar: System Preferences > Security and Privacy > Privacy > Screen recording. Vink het hokje naast Google Chrome aan en klik op "Apply".
  2. Als je gevraagd wordt Chrome af te sluiten hoef je dat niet te doen. Je kunt op ‘Later’ klikken.
  3. Pas de grootte van het scherm aan zodat het niet maximaal is, doe dan een nieuwe test en deel je scherm.

  Voor meer informatie of ondersteuning neem contact op met de 24/7 ondersteuning van Proctorio in de live Chat of e-mail via support@proctorio.com.

Vóór de toets

 • Hoe bereid ik me voor op een online tentamen met Proctorio?

  1. Installeer Google Chrome
  Installeer deze browser via de Google Chrome-website.

  2. Installeer de Proctorio plug-in
  Installeer deze plug-in via de Proctorio-website.

  3. Test met de Proctorio oefentoets of je hardware, software en internetverbinding voldoenMet de Proctorio oefentoets kun je testen of je eigen hardware (bijvoorbeeld laptop en camera/webcam), software en internetverbinding goed genoeg zijn voor het maken van de selectietoets. Zorg ervoor dat je tijdens het maken van de Proctorio oefentoets dezelfde opstelling gebruikt als die je bij het echte examen gaat gebruiken. Zorg er ook voor dat je (net als bij het echte examen) eerst alle niet benodigde software en websites sluit. Voor Proctorio wordt een stabiele internetverbinding met een minimale upload speed van 1Mbps geadviseerd. Bekijk eventueel de vereisten om een tentamen te kunnen maken op de Proctorio website, onderaan de pagina bij 'Proctorio Minimum System Requirements'.

  Als je tijdens het maken van de Proctorio oefentoets problemen ervaart, neem dan direct contact op met Proctorio. Proctorio is 24/7 bereikbaar via de Live Chat in de oefentoets of via proctorio.com/support.

  4. Maak de Proctorio oefentoets, zodat je weet wat je kunt verwachten
  We willen je vragen om ruim op tijd de Proctorio oefentoets te maken. Mochten er bij jou technische problemen zijn, dan is er nog genoeg tijd om dit op te lossen. Voor vragen, neem dan eerst contact op met Proctorio via de Live Chat in de Proctorio oefentoets of via https://proctorio.com/support.

  Mocht je er met hun hulp niet uitkomen, neem dan contact op met de aangewezen persoon/afdeling van jouw opleiding.

  5. Ken de belangrijkste aandachtspunten
  Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid aan je tentamen begint, is het belangrijk om ten minste de volgende zaken te weten:

  Onderstaande (stapsgewijze handleidingen helpen je bij een goede voorbereiding op de online geproctorde toets:

  Meer weten? Bekijk de video hieronder voor meer uitleg over hoe jij je goed kunt voorbereiden op een online geproctorde toets.

 • Kan ik oefenen met online proctoring?

  Ja, alle kandidaten moeten oefenen met online proctoring door eerst de Proctorio oefententoets te maken. Dit is essentieel om het echte examen te kunnen maken.

Tijdens de toets

 • Wat moet ik doen als ik tijdens de selectietoets problemen heb met het gebruik van online proctoring?

  Er zit een chatfunctie in de online proctoring-software die 24/7 beschikbaar is om technische problemen op te lossen. Als het proces te lang duurt of niet werkt, wordt het chatpictogram weergegeven en krijg je de vraag of je hulp nodig hebt. Je kunt ook op de blauwe knop onderaan in het scherm klikken om hulp te vragen, of ga naar www.proctorio.com/support om de livechat te starten. De UvA krijgt achteraf toegang tot de logbestanden en zal die raadplegen wanneer daar aanleiding toe is.

  Tijdens een toets kan je voor vragen over de toets zelf terecht bij de UvA LiveChat via examsupport.uva.nl. Heb je (technische) problemen tijdens je tentamen, meld je dan ook bij de UvA LiveChat.

 • Mag ik gebruik maken van kladpapier?

  De selectiecommissie bepaalt welke hulpmiddelen, zoals kladpapier, zijn toegestaan tijdens de toets. Dit wordt voorafgaand aan de toets kenbaar gemaakt. Wanneer het gebruik van kladpapier is toegestaan, raden we je aan om wit, onbeschreven papier te gebruiken.

Fraude

 • Wat wordt als mogelijke fraude gezien bij een tentamen met online proctoring?

  Bij de beoordeling van fraude wordt er onder andere gelet op onderstaande gedragingen. Let op: de selectiecommissie bepaalt voorafgaand aan de selectietoets welke gedragingen het zwaarst meetellen.

  • Overmatig wegkijken van het scherm;
  • Of de student de kamer verlaat;
  • Of de student hulpmiddelen (zoals koptelefoon of grafische rekenmachine) gebruikt zonder nadrukkelijke toestemming van de selectiecommissie;
  • Of er meer gezichten in beeld zijn;
  • Of er nieuwe tabbladen worden geopend zonder nadrukkelijke toestemming van de selectiecommissie;
  • Of de browser wordt verlaten zonder nadrukkelijke toestemming van de selectiecommissie;
  • Of er software wordt gebruikt, anders dan de toetssoftware, zonder nadrukkelijke toestemming van de selectiecommissie;
  • Of het audiosignaal afwijkt;
  • Of de start, eindtijd en duur van het tentamen afwijkt.

  Bekijk de infographic met uitleg over hoe een geproctored examen wordt geanalyseerd.

 • Hoe wordt er getoetst op fraude?

  Online proctoring software signaleert verdacht gedrag, maar bepaalt niet of er sprake is van fraude. Identificatie van een mogelijk vermoeden van fraude wordt gedaan door een selecte groep getrainde medewerkers van de UvA, zogenoemde reviewers, die de opnames achteraf monitoren volgens een vast protocol. Wanneer een reviewer op basis van dit protocol een mogelijke verdenking van fraude identificeert, wordt een proces-verbaal opgemaakt en overhandigd aan de selectiecommissie. De reviewers beoordelen niet, zij signaleren alleen. De selectiecommissie onderzoekt en beoordeeld op basis van het proces-verbaal.

Privacy

 • Hoe waarborgt de UvA mijn privacy?

  We vinden jouw privacy bij dit proces heel belangrijk. Er is een gegevensverwerkingsovereenkomst afgesloten met Proctorio en er is een privacyverklaring opgesteld waarin staat welke informatie Proctorio en de UvA verwerken en hoe je privacy wordt gewaarborgd.

Andere vragen