Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

De Faculty Diversity Office (FDO) interviewt maandelijks een medewerker van de FNWI over een boek, een film of iets anders dat hen heeft geïnspireerd over het thema Diversiteit. Deze maand in ‘Faces of Science Park’: Marwa Ahmed.

Marwa Ahmed, masterstudent Molecular Neuroscience, zit midden in de afronding van haar literatuur scriptie én de organisatie van het online evenement Faces of Science Park (11 februari j.l.). Onlangs ontving ze de ECHO bèta en techniek award voor haar bijdragen aan het inclusiever maken van onze faculteit en dat was voor ons een mooie aanleiding om haar te interviewen.  

Op de vraag "Wat moeten we lezen, kijken of luisteren?" antwoordde Marwa met een boekaanbeveling 'A people’s history of the United States' van Howard Zinn, het essay 'Een jas die past' en drie tv-series die je gezien moet hebben.  

"Ik wil over alles wel praten", zeg ik als we eindelijk tijd hebben gevonden voor een interview via Zoom. “Maar het mag niet te lang worden hè?” zegt Marwa streng die behalve de geïnterviewde ook de eindredacteur van deze rubriek is.  

'A people’s history of the United States' laat goed zien hoe een systeem kan falen en verklaard een hoop van de ellende die nu gaande is. Zowel op het vlak van racisme als  sociaaleconomische problemen waar mensen in belanden, daarnaast bespreekt het ook de situatie van vrouwen en hoe ze voor hun rechten op komen.”

Al snel delen we onze boosheid over de uitspraak 'parttime prinses' in  de tv-serie 'Waarom werken vrouwen niet?'.  “Je kan het in Nederland als vrouw nooit goed doen; werk je fulltime dan schiet je tekort als moeder, werk je parttime dan denk je niet genoeg aan je carrière en ben je je studie niet waard”, merkt Marwa op. Op dat moment moeten we ons Zoomgesprek onderbreken omdat ik iemands billen moet afvegen.

We sluiten ons gesprek af met de tv-serie 'Schuldig'. Een documentairereeks van dezelfde makers van het veelbesproken 'Klassen', over mensen uit de vogelbuurt die steeds dieper in de schulden komen. “We leven in een meritocratie maar niet iedereen heeft dezelfde kansen om goed uit de verf te komen. De mensen die je ziet in 'Schuldig' worden gewoon keihard benadeeld door het systeem. Het zou toch verboden moeten worden dat je van alles op afbetaling kunt bestellen bij Wehkamp tegen een woekerrente?!” zegt Marwa vurig. 

Denk je dat je ooit de politiek in gaat? Vraag ik haar. Ze schudt haar hoofd. Marwa is een keiharde bèta en ambieert een carrière in de wetenschap. Ze sluit af met de boodschap dat we als bèta’s verder moeten kijken dan ons vakgebied, de disciplines hebben elkaar nodig willen we iets veranderen in de wereld.