Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

De UvA heeft een aannemerscombinatie gecontracteerd voor de bouw van LAB42. Naar verwachting gaat de eerste paal in augustus 2020 de grond in. De ingebruikname is gepland voor het studiejaar 2022/2023. Met LAB42 krijgt Amsterdam Science Park een innovatief, duurzaam en energieneutraal gebouw. Het ontwerp van Benthem Crouwel Architects wordt dé plek voor onderwijs, onderzoek en ondernemen rondom digitale innovatie en artificiële intelligentie.

Talent Hub

LAB42 wordt de internationale hub voor de ontwikkeling van talent op het gebied van digitale innovatie en artificiële intelligentie (AI). Uniek is dat het gebouw is ontworpen om interactie en samenwerking te bevorderen. Onder één dak komen straks onderwijs, onderzoek en bedrijven die raakvlakken hebben met informatiewetenschappen en AI. Een deel van het gebouw wordt daarom gereserveerd voor verhuur. In het atrium komen horecavoorzieningen, op de eerste en tweede verdieping onderwijs- en collegezalen en op de derde verdieping vergaderruimtes, kantoren voor MKB-bedrijven en loungeplekken voor ontmoeting. Op de bovenste verdiepingen komen de kantoren van het Instituut voor Informatica (IvI) en het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Hier komen ook AI-labs van het ICAI, dat zich richt op de gezamenlijke ontwikkeling van AI-technologie door middel van industrie-labs met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen.

Duurzaam en Circulair

LAB42 is ontworpen door een ontwerpteam bestaande uit het architectenbureau Benthem Crouwel Architects,  bouwadviesbureau Strackee, installatie-adviseur Deerns en bouwfysica adviesbureau DGMR. Het ontwerp is duurzaam en circulair. Zo krijgt LAB42 onder andere een sedumdak, zonnecollectoren, opvang van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten en een slimme koeling van de serverruimtes. Ook bijzonder is dat de temperatuur per ruimte geregeld kan worden. Het frame van het gebouw bestaat uit een stalen skelet dat volledig demontabel is, net zoals de vloerdelen en de scheidingswanden. Er wordt zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van herbruikbare onderdelen.

Realisatie

De geselecteerde bouwcombinatie is Visser Smit Bouw BV en Kropman Installatietechniek BV. Voor het interieurontwerp is Studio Groen + Schild gekozen. De bouw vangt aan in het najaar 2020 en de ingebruikname staat gepland voor aanvang van het studiejaar 2022/2023 .Visuals van het ontwerp zijn op aanvraag beschikbaar en kunnen onder bronvermelding gepubliceerd worden.

Voor meer informatie kunt u mailen naar huisvestingsontwikkeling@uva.nl.