Voor alle studenten aan de bètafaculteit van de UvA
De studieadviseur van de FNWI staat voor je klaar als je behoefte hebt aan ondersteuning, begeleiding en informatie tijdens je studie. De gesprekken met ons zijn strikt vertrouwelijk.
Bij de studieadviseur kun je onder andere terecht voor:
Wij houden ons aan de code van de Landelijke Vereniging van Studieadviseurs
Heb je persoonlijke omstandigheden die je studie beïnvloeden? Heb je begeleiding nodig in het maken van de vele keuzes die je tegenkomt tijdens je studie? Heb je behoefte aan meer uitdaging tijdens je studie? Wil je actief zijn naast je studie? Lees hieronder verder
Heb je persoonlijke omstandigheden die je studie beïnvloeden? De studieadviseur ondersteunt in je situatie en denkt mee over wat je nodig hebt. Daarnaast heeft de UvA diverse regelingen die jou kunnen helpen om succesvol te studeren.
Als je ziek bent of een chronische aandoening hebt dan is het belangrijk dat je dit aan je studieadviseur laat weten. Er zijn regelingen binnen de universiteit waar je misschien voor in aanmerking komt die je kunnen ondersteunen bij je studie. Denk hierbij aan extra tijd of financiële ondersteuning bij vertraging.
Bij persoonlijke problemen kan je met de studieadviseur bespreken wat jij nodig hebt om zo goed mogelijk te kunnen studeren. Of om bijvoorbeeld een aangepaste studieplanning te bespreken. Daarnaast weet de studieadviseur met welke procedures en regelingen je eventueel te maken krijgt. Als de problemen verder strekken dan binnen de mogelijkheden van de studieadviseur liggen, dan kan ze je doorverwijzen.
Heb je dyslexie of een andere functiebeperking dan biedt de universiteit verschillende vormen van ondersteuning aan. Je kunt hierbij denken aan extra tentamentijd of begeleiding van een studiemaatje bij je planning. Lees hier meer over op de pagina van de studentendecanen.
Heb je begeleiding nodig in het maken van de vele keuzes die je tegenkomt tijdens je studie? Wil je meer weten over je mogelijkheden na je studie? Of denk je erover om te stoppen met je studie? Lees hieronder op welke wijze de studieadviseur jou kan helpen.
Tijdens je studie kom je voor veel keuzes te staan. Denk hierbij aan keuzevakken, projecten, minoren en het Bachelorproject. Je studieadviseur kan je begeleiden bij het maken van die keuzes.
Welke master zal ik kiezen? Wat voor baan wil ik later na mijn studie? Waar liggen mijn interesses, ambities en vaardigheden? De studieadviseur denkt met je mee en kan je begeleiden in het keuzeproces.
Bij het Student Careers Centre van de UvA kun je terecht voor meer algemene studiekeuzebegeleiding en ook als je bijvoorbeeld niet verder komt in je keuzeproces. Zij helpen bij loopbaanoriëntatie vóór, tijdens en na je studie over onder meer studiekeuze, promotie, loopbaan en sollicitatievaardigheden.
Wanneer je twijfelt over je studiekeuze dan kun je samen met de studieadviseur nagaan of de opleiding wel bij je past, of welke stappen je kunt nemen om hier achter te komen. De UvA biedt een heroriëntatietraject aan voor studenten die misschien een andere studie willen starten. Heb je uiteindelijk besloten dat je wilt stoppen, schrijf je dan uit.
Heb je behoefte aan meer uitdaging tijdens je studie? Wil je actief zijn naast je studie? Of doe je aan topsport? De studieadviseur kan je informeren over het volgen van een honoursprogramma, extra vakken, een minor of een bestuursjaar.
Wanneer je studie niet voldoende uitdaging biedt, of je hebt behoefte aan verbreding van je kennis dan kan je dat op verschillende manieren doen. Een paar mogelijkheden zijn:
Je studieadviseur kan met je meedenken over mogelijkheden die bij jouw wensen aansluiten.
Ben je een topsporter met een topsportstatus? Bespreek dan met je studieadviseur hoe je studie en sport het beste kunt combineren. Er kunnen bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden met docenten of kan je je studieplan aanpassen. De UvA kent een topsportregeling. Denk hierbij aan financiële ondersteuning wanneer je langer dan de reguliere studietijd nodig hebt om je studie af te ronden. Om voor deze steun in aanmerking te komen, dien je tijdig contact op te nemen met je studieadviseur over de ontstane vertraging;
Heb je advies nodig over je studieplanning? Wil je weten hoe je effectiever kunt studeren? Of loop je studievertraging op? De studieadviseur denkt met je mee over de verschillende mogelijkheden die er zijn om je te helpen.
Wanneer je niet alle vakken gehaald hebt, vraagt dat vaak om aanpassing van je studieplanning. De studieadviseur kan hierover meedenken en je adviseren welke vakken wel of niet te combineren zijn. Ook voor planningsvragen gerelateerd aan het volgen van extra of honours vakken of studeren in het buitenland kun je terecht bij de studieadviseur.
Op de universiteit worden andere dingen van je verwacht dan op de middelbare school. Dat vraagt voor veel studenten een verandering in studiewijze. De hoeveelheid te leren stof is op de universiteit groter en het tempo ligt hoger. Daarnaast wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht, zijn er minder contacturen en meer uren zelfstudie. Voor ondersteuning bij effectiever leren studeren kun je op verschillende plekken binnen de UvA terecht:
Bij studievertraging is het vaak nodig om je studieplanning aan te passen. Voor advies hierover kun je terecht bij de studieadviseur. Belangrijk:
Heb je vragen over de regels en regelgeving van de UvA, zoals de onderwijs- en examenregeling (OER)? Of heb je een klacht waar je graag advies over wil? De studieadviseurs van de FNWI kunnen je informeren en verder helpen.
Hieronder vind je informatie die je wellicht direct helpt om antwoord op je vraag te krijgen.
Studeren in het buitenland
Psycholoog
Trainingen, workshops en voorlichting
Vakken, afstuderen, diploma aanvragen, cijferlijsten
Vakaanmelding en herinschrijven