Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Nieuwe studenten Scheikunde

Heb je je voor het studiejaar 2020-2021 voor het eerst ingeschreven voor de opleiding Scheikunde dan vind je hier nuttige informatie over de opleiding.

Heb je vragen over je inschrijving bij de UvA?

Mocht je vragen hebben over je inschrijving bij de UvA, neem dan contact op met de Student Service Desk, Roetersstraat 11 (020 -525 1401).

Heb je vragen over je inschrijving bij de VU?

Mocht je vragen hebben over je inschrijving bij de VU, neem dan contact op met de Centrale Studentenbalie (020 -598 5020).

Studiestarter

Hierin vind je nuttige informatie over de opbouw van onze onderwijsprogramma’s, de studiefaciliteiten, de begeleiding vanuit de faculteit en wat er naast je studie te doen is.

Eerste mailing aankomend studenten

Half juli wordt een mailing verstuurd aan aankomende studenten. Hierin staat belangrijke informatie die je nodig hebt voor het begin van het collegejaars. Houd je mail dus in de gaten.

Onderstaand vind je alvast belangrijke informatie over de opleiding en een welkomstbrief van de studievereniging.

Opleidingsintroductie

Op 25 augustus – tijdens de UvA Intreeweek – vindt de introductie van de opleiding plaats. Vanwege de maatregelen rond COVID19 zal de opleidingsintroductie in aangepaste vorm worden georganiseerd. In onderstaande pdf kun je het dagprogramma voor jouw opleiding vinden.

Introductiefilmpjes

Opleidingsdirecteur Sape Kinderman

'Hoe studeer ik Scheikunde'

Studievereniging 'Amsterdam Chemisch Dispuut'

Rondleiding Science Park

Rondleiding VU

Introductie-activiteiten KOESt

Liefste toekomstige wetenschappers,

In deze vreemde tijden zijn wij, de KOESt, druk bezig met het organiseren van wat leuke evenementen om jullie elkaar te leren kennen en zo jullie studietijd fantastisch af te trappen. Echter zijn wij door de nieuwste maatregelen genoodzaakt om nog flink wat aanpassingen te doen. Hierdoor is de opening van de inschrijvingen wat vertraagt. Zodra dit gebeurt zijn deze te vinden op de websites van de verenigingen:
NSA
ACD

Liefs,
KOESt 2020

Filmpje KOESt

Studiemateriaal en laptop, bestel op tijd!

Boeken en syllabi die je voor de opleiding nodig hebt kun je via de studievereniging bestellen. Zie onderstaande link voor meer informatie.Verder wordt er van alle eerstejaarsstudenten verwacht dat zij een laptop hebben. De laptop wordt o.a. gebruikt bij (computer)practica. Een Chromebook, iPad of tablet voldoet niet aan de laptopvereisten

Hardware en software kun je o.a. voordelig aanschaffen via SURF dienst Surfspot Cloud https://www.surfspot.nl/. Voor korte verslagen en presentaties wordt doorgaans gebruikt gemaakt van het Microsoft Office pakket. Ook dit kun je aanschaffen via Surfspot.

Studieprogramma

Je eerste anderhalf jaar bestaat uit verplichte vakken uit de verschillende disciplines binnen de chemie. Daarna krijg je meer ruimte om zelf richtingen te kiezen. De opleiding wordt verzorgd door onderzoekers en docenten van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Al meteen in het eerste jaar zul je regelmatig onderwijs volgen op locaties van beide universiteiten.

Zie voor meer informatie onderstaande link.

Onderwijs ten tijde van Coronamaatregelen

Vanwege de geldende Coronamaatregelen zal het onderwijs er in ieder geval in het eerste semester anders uitzien dan gebruikelijk. Een groot deel van het onderwijs zal online plaatsvinden. Dit betreft in periode 1 in ieder geval alle hoorcolleges en tentamens. Een deel van de werkgroepen en practica zal wel on campus plaatsvinden.

Het streven is dat iedere student tenminste 2 uur per week fysiek onderwijs volgt. Voor studenten die vanwege gezondheidsklachten langdurig niet fysiek aanwezig kunnen zijn, wordt er zo mogelijk een (online) alternatief geboden.

Online studeren

Microsoft Teams (wat erg geschikt is om online in samen te werken) en OneDrive.  

student.uva.nl/onlinestuderen.

Zoom. Je hebt als UvA-student direct en veilig toegang tot Zoom met je UvAnetID.

Thuis studeren in tijden van Corona

Studeren in Coronatijd betekent meer thuis studeren en minder contact met medestudenten en docenten. Uiteraard doen wij ons best om alle studenten met regelmaat te zien op Science Park en word je tijdens je studie nog steeds begeleid door je tutor, AV-coördinator en studieadviseur.

We delen daarom graag deze tips om het (thuis)studeren makkelijker voor je te maken:

  • Algemene tips over thuis studeren in Coronatijd vind je hier.
  • Ben je op zoek naar tips of een (online) training om je studeer skills te verbeteren? Kijk dan eens op Succesvol studeren.
  • In deze infographic vind je tips hoe je vaardigheden leert om een balans te vinden tussen het behalen van doelen én jezelf toestaan om af en toe een stap terug te nemen om te rusten, ontspannen en reflecteren.
  • Voor studenten met een dusdanige thuissituatie dat het geconcentreerd studeren of maken van toetsen vrijwel onmogelijk is, is het mogelijk om op locatie te studeren en/of tentamens te maken. Er is op Science Park beperkt plek om te studeren. Deze plekken kun je reserveren. Er zijn ook plekken die je niet kunt reserveren, daar geldt vol = vol. Heb je hier verder nog vragen over, meld je dan bij de studieadviseur, die zal met jou de mogelijkheden bespreken.
  • Uiteraard mag je altijd contact opnemen met de studieadviseur per mail of voor een online/telefonische afspraak. Bij twijfel, gewoon doen!

Studie & functiebeperking

Als je een functiebeperking hebt die mogelijk een belemmering voor je studievoortgang kan veroorzaken, dan adviseren wij je om dit vroegtijdig door te geven aan de studieadviseur van jouw opleiding: Ambi Oosterhout. Er zijn mogelijkheden voor extra ondersteuning en begeleiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra tentamentijd bij dyslexie, hulp bij studieplanning of aanpassingen tijdens practica.

Zie ook onderstaande link.

Roosters

Vanwege de maatregelen rond COVID19 zal veel onderwijs online zijn en maar beperkt op locatie. Er wordt op dit moment nog gewerkt aan de roosters voor het komend jaar. Pas eind augustus zullen de definitieve roosters op DataNose staan.

Studievereniging

Elke opleiding heeft een eigen studievereniging. Voor de scheikunde opleiding is dit het ACD. Zie voor meer informatie onderstaande link.

Eerstejaarsweekend

Een eerstejaarsweekend (EJW) mag je als aankomende student van de UvA absoluut niet missen. Ieder jaar organiseren de studieverenigingen van wiskunde, natuur/ en sterrenkunde en scheikunde gezamenlijk een eerstejaarsweekend (EJW).  Vanwege de COVID19 maatregelen zal het EJW dit jaar de vorm van een festival krijgen. Meer informatie hierover volgt later.

Meer informatie vind je in onderstaande brief.