Op 25 november start een pilot met de nieuwe wijze van vakaanmelden via GLASS, binnen de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid*, Fiscaal recht* en Psychologie en de bachelor en masteropleidingen van Communicatiewetenschap. GLASS is de nieuwe vakaanmeldapplicatie die studenten een snelle, gebruiksvriendelijke en vooral stressvrije ervaring moet geven wanneer zij zich aanmelden voor hun vakken.

Stressvrij aanmelden

Zoals bekend ervaren studenten veel stress bij de huidige vakaanmelding. Daarnaast zorgt de huidige applicatie voor een enorme piekbelasting met bijbehorende technische problemen, met GLASS is dit verleden tijd. 'Op dit moment is het zo dat “wie het eerst komt, wie het eerst maalt” en dat voelt niet eerlijk. Studenten missen overzicht en hebben het gevoel dat ze weinig invloed hebben op hun studieplanning', aldus Gerrit Oomens, verantwoordelijk voor GLASS.

Groot voordeel van de nieuwe wijze van vakaanmelden is dat studenten straks van het moment af zijn waarop iedereen om acht uur ’s ochtends achter de laptop moet gaan zitten, waardoor je een concertkaartjes-effect krijgt. Een algoritme zorgt ervoor dat studenten automatisch worden ingedeeld en een studeerbaar rooster krijgen.

Studentenbeleving staat centraal

Afgelopen 1,5 jaar heeft de UvA achter de schermen hard gewerkt om GLASS te ontwikkelen. Bij de ontwikkeling van Glass heeft de UvA continu de student in het vizier. Studenten vanuit diverse opleidingen en studiejaren hebben GLASS tijdens meerdere ontwikkelingsstadia getest. De inzichten uit deze testen zijn gebruikt om GLASS verder te optimaliseren. Het resultaat is een applicatie die uitgaat van een eerlijke plaatsing binnen een snelle, stabiele en veilige omgeving, waarbij studentenbeleving centraal staat.

Start pilot

Zoals eerder aangegeven zal de pilot gaan starten binnen de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid, Fiscaal recht en Psychologie en de bachelor en masters van Communicatiewetenschap. De vakaanmeldperiode voor de pilotvakken loopt van 25 november 10:00 tot 30 november 23:59. Tijdens deze periode geef je je voorkeuren op voor de vakken die je het volgende semester wil volgen. Het kiezen van groepen is niet langer nodig. Op 2 december word je vervolgens automatisch in vakken en groepen geplaatst, waarbij er rekening wordt gehouden met het opgegeven rooster en de tijdsvoorkeuren. Op 3 december weet je in welke vakken en groepen je bent geplaatst en kun je het rooster bekijken. Na 3 december volgen er vervolgrondes om op de resultaten van deze eerste ronde te kunnen acteren.

Uiteraard ontvang je nog verdere informatie over hoe GLASS in de praktijk werkt.

Heb je vragen over GLASS? Vul dan dit formulier in.

* Eerstejaars studenten van deze opleidingen hoeven zich het eerste jaar niet aan te melden voor vakken.